TAPPET OPPLYSNINGER: En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik)
TAPPET OPPLYSNINGER: En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik)
En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik )
En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik )
En tidligere Aleris ansatt som jobbet som legesekretær er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik )
En tidligere Aleris ansatt som jobbet som legesekretær er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik )

– Legesekretær tappet opplysninger om 2000 pasienter

Politiet mener en tidligere Aleris-ansatt skal ha tappet sensitive opplysninger om pasienter på oppdrag fra leger i konkurrerende selskaper.

Onsdag aksjonerte politiet mot tre private helseforetak og tre leger etter mistanke om at sensitive opplysninger fra flere tusen pasienter skal ha blitt tappet.

– Saken har vært etterforsket i snart et halvt år, og vi mener at en tidligere ansatt ved Aleris, en legesekretær, på oppdrag for aktuelle konkurrerende selskap har gått inn i journalsystemet for å tappe og skrive ut journaler, sier politiadvokat Ragnvald Brekke i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til TV 2.

Fem personer siktet

Etterforskningen har styrket mistanken mot legesekretæren.

Totalt fem personer er siktet for grov utroskap eller medvirkning til dette. I tillegg er tre private helseforetak siktet for det samme, opplyser Oslo politidistrikt. Politiet gjennomførte aksjonen etter beslutning fra Oslo tingrett.

Politiet mener den tidligere ansatte hos Aleris Helse AS på oppdrag fra utenforstående tappet Aleris Helse AS for helseopplysninger. Sekretæren skal være den eneste av de siktede som er knyttet til Aleris.

– Vi ser svært alvorlig på at man bryter taushetsplikten hos en ansatt hos Aleris og gir det til et konkurrerende foretak, forteller Brekke.

ALVORLIG: Politiadvokat Ragnvald Brekke sier at de har siktet
  fem personer for brudd på helsepersonell-loven og grovt utroskap. De
  risikerer seks års fengsel. (Foto: Bjørn Roger Brevik )
ALVORLIG: Politiadvokat Ragnvald Brekke sier at de har siktet fem personer for brudd på helsepersonell-loven og grovt utroskap. De risikerer seks års fengsel. (Foto: Bjørn Roger Brevik )

2000 journaler kan være på avveie

Bakgrunnen for aksjonen er en anmeldelse fra det private helseforetaket Aleris Helse som mente at de var utsatt for omfattende ulovlig tapping av taushetsbelagte pasientopplysninger.

Dette skal ha skjedd i forbindelse med klagerunden i en anbudskonkurranse.

– Vi har så langt ingen mistanke om at de foreligger noen form for korrupsjon, sier politiadvokaten.

Han vil ikke gå inn på hvilke private helseforetak som er siktet i saken.

– Er dette betydelige helseforetak i størrelse?

– Det er det. Det er blant de større i Norge innenfor private helseforetak, sier Brekke.

– Sjokkert

Den ulovlige tappingen av de taushetsbelagte opplysningene skal angivelig ha blitt gjennomført for å gi de tapende private helseforetakene et grunnlag for å klage på anbudsbeslutningen til Helse Sør-Øst.

Opplysningene skal ha blitt overlevert konkurrerende private helseforetak og brukt som grunnlag for klage på anbudsrunden som de tapte.

SJOKKERT: Aleris sier de aldri har opplevd lignende og reagerer
  med sjokk på at sensitive opplysninger skal ha blitt tappet, sier Grethe
  Aasved ved Aleris Helse. (Foto: Bjørn Roger Brevik )
SJOKKERT: Aleris sier de aldri har opplevd lignende og reagerer med sjokk på at sensitive opplysninger skal ha blitt tappet, sier Grethe Aasved ved Aleris Helse. (Foto: Bjørn Roger Brevik )

– Det er klart at vi er både sjokkert og vantro over at vi kan bli utsatt for noe sånt, sier administrerende direktør Grethe Aasved ved Aleris Helse til TV 2.

Hun påpeker at det ikke er snakk om tapping av opplysninger fra pasientjournaler.

– Det som er på avveie er ikke pasientjournaler, men lister over operasjoner og poliklinikkdagbøker, sier Aasved.

Hun understreker at legesekretæren ikke lenger jobber hos Aleris.

– Hun fikk umiddelbart avskjed når vedkommende var avslørt av politiet.

TAPPET OPPLYSNINGER: En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt
  for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik)
TAPPET OPPLYSNINGER: En sekretær som jobbet hos Aleris er mistenkt for å ha tappet opplysninger om 2000 pasienter. (Foto: Bjørn Roger Brevik)

Risikerer seks års fengsel

Blir de fem siktede domfelt for grovt utroskap eller medvirkning til dette, risikerer de fengsel i inntil seks år.

– Hvordan forholder de siktede seg til siktelsen?

– I utgangspunktet vil jeg ikke kommentere hva de sier i forhold til straffeskyld. Det viktigste for oss nå er å klarlegge faktum i saken, sier Brekke.

Saken etterforskes ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt, i samarbeid med Statens Helsetilsyn. Politiadvokaten sier til TV 2 at de regner med å være ferdig med etterforskningen i løpet av september.

Aleris-konsernet ble etablert i 2005, og er ifølge eget nettsted Norges største private helse- og omsorgsforetak. Aleris har 5000 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark.

Varsler reaksjoner mot helseforetak

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen varsler nå blant annet reaksjoner mot helseforetak som bryter regelverket, og lover å gjøre alt som står i hennes makt for at store helseskandaler ikke skal skje igjen - se video:

436528