kjellin (Foto:  Bjørn Erik Rygg Lunde /TV 2)
kjellin (Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde /TV 2)

Var i Afghanistan for å erstatte skadde medsoldater

– De var verdens beste soldater og verdens beste kamerater, sier sjefen for Kystjegerkommandoen.

John Ivar Kjellin er sjef ved Kystjegerkommandoen ved Trondenes utenfor Harstad. Han er i dyp sorg over tapet av fire nære venner og kollegaer i Afghanistan søndag.

– De var verdens beste medsoldater, kamerater, venner. Vi har brukt mye tid sammen både på og utenfor jobb. Vi har mistet noen av våre aller beste menn, sier han til TV 2 Nyhetene.

Erstattet skadede soldater

Alle de fire falne soldatene tjenestegjorde ved Kystjegerkommandoen. De fleste hadde kun vært i Afghanistan i noen måneder da de ble drept av en veibombe.

Les også: Navnene på de drepte soldatene offentliggjort

– Noen har vært ute siden påsketider, og noen dro etter hendelsen vi hadde andre mai. De dro ned for å erstatte de som ble skadet og måtte bli igjen her hjemme, sier Kjellin.

Soldatene satt i et pansret Iveco-personellkjøretøy, da de ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan søndag ettermiddag.

Nå samles troppene på Trondenes i sorgen.

– Vi har innredet et rom med lys og bilder og flagg, hvor alle kan gå og dele sorgen med hverandre og ta om hverandre, sier Kjellin.

Vil støtte pårørende

Kjellin har i hele natt og i dag snakket med de pårørende til de falne soldatene.

– Det vil komme en pårørende kontakt ut til familiene. Den personen vil være sammen med de pårørende hvis de trenger det, hjelpe til med praktiske ting.

Tirsdag vil det holdes en ny minnemarkering ved Kystjegerkommandoen ved Trondenes.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet som er det største tapet av norske soldater i strid siden andre verdenskrig.