VIL HJEM: Amerikanske soldater på patrulje i landsbyen Maruf-Kariz i Dand-distriktet, sør i Kandahar. Mange land har den siste tiden varslet nedtrapping av sitt engasjement i Afghanistan. (Foto: DENIS SINYAKOV/Reuters)
VIL HJEM: Amerikanske soldater på patrulje i landsbyen Maruf-Kariz i Dand-distriktet, sør i Kandahar. Mange land har den siste tiden varslet nedtrapping av sitt engasjement i Afghanistan. (Foto: DENIS SINYAKOV/Reuters)

Mange vil ut av Afghanistan

Alt tyder på at antallet utenlandske soldater i Afghanistan blir kraftig redusert de nærmeste to årene. Norge har fortsatt ikke satt noen dato for tilbaketrekking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USA selv og landets allierte har i tur og orden den siste tiden varslet datoer for når de vil skalere ned sin militære tilstedeværelse i Afghanistan.

Fire norske soldater drept

Men norske myndigheter har ikke villet oppgi noen tidsplan for det norske engasjementet.

Søndag ble fire norske soldater drept av en veibombe i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. Dette er det hittil største tapene de norske styrkene har lidd i landet.

Les også: Afghanistan: Hendelsesforløpet minutt for minutt

På en pressekonferanse mandag understreket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at de vel 500 norske soldatene blir i Afghanistan og at Norge først trekker seg ut sammen med alliansen.

– Vi blir ikke i Afghanistan en dag lenger enn nødvendig, svarte Stoltenberg på spørsmål om slike hendelser gjør at Norge vil revurdere sitt engasjement i Afghanistan.

Stoltenberg understreket at Norge er i Afghanistan på oppdrag fra FN og i samarbeid med Nato og at det handler om å sikre fred og stabilitet.

Se video fra pressekonferansen i videovinduet under:

Vil trekke seg ut

Debatten om hvor lenge de skal bli har allerede lenge rast i land som Polen, Tyskland, Nederland, Canada, Storbritannia og ikke minst i USA, som bærer de klart største byrdene ved krigen, både økonomisk og militært.

Både Storbritannia, Canada og Nederland har hatt sine soldater utplassert i de voldsherjede sørlige delene av Afghanistan. Canada, som har mistet minst 149 soldater i krigen, forbereder seg nå på å trekke sine soldater ut av landet i 2011.

Les også: Juni er den hittil blodigste måneden i Afghanistan

100.000 av de snart 150.000 utenlandske soldatene i Afghanistan er amerikanske, og president Barack Obama har tidligere varslet at en tilbaketrekking vil starte om ett år.

Han presiserer at USA ikke «slukker lyset» i Afghanistan i juli 2011 og understreker at det også vil være amerikanske og andre utenlandske soldater i landet etter dette.

– Ute innen fem år

De 9.500 britiske soldatene utgjør den nest største kontingenten i Afghanistan, og over 300 briter har måttet bøte med livet i krigen.

Landets ferske statsminister David Cameron gjorde det før helgen klart at de skal være ute av landet innen fem år.

Også i Polen, som har 2.600 soldater i Afghanistan, blir engasjementet stadig mer upopulært. Den ledende kandidaten foran det polske presidentvalget, Bronislaw Komorowski, har derfor lovet å trekke ut styrkene innen 2012.

Fire norske soldater ble søndag drept av en veibombe nordvest i landet. Mange analytikere tror det nettopp er angrep av denne typen som kan bidra til å sette fart i også den norske debatten om tilbaketrekking.

(TV 2/NTB)