VIL HJEM: Amerikanske soldater på patrulje i landsbyen Maruf Kariz i Dand distriktet, sør i Kandahar. Mange land har den siste tiden varslet nedtrapping av sitt engasjement i Afghanistan. (Foto: DENIS SINYAKOV/Reuters)
VIL HJEM: Amerikanske soldater på patrulje i landsbyen Maruf Kariz i Dand distriktet, sør i Kandahar. Mange land har den siste tiden varslet nedtrapping av sitt engasjement i Afghanistan. (Foto: DENIS SINYAKOV/Reuters)

Mange vil ut av Afghanistan

Alt tyder på at antallet utenlandske soldater i Afghanistan blir kraftig redusert de nærmeste to årene. Norge har fortsatt ikke satt noen dato for tilbaketrekking.

USA selv og landets allierte har i tur og orden den siste tiden varslet datoer for når de vil skalere ned sin militære tilstedeværelse i Afghanistan.

Fire norske soldater drept

Men norske myndigheter har ikke villet oppgi noen tidsplan for det norske engasjementet.

Søndag ble fire norske soldater drept av en veibombe i Faryab-provinsen nord i Afghanistan. Dette er det hittil største tapene de norske styrkene har lidd i landet.

Les også: Afghanistan: Hendelsesforløpet minutt for minutt

På en pressekonferanse mandag understreket statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at de vel 500 norske soldatene blir i Afghanistan og at Norge først trekker seg ut sammen med alliansen.

– Vi blir ikke i Afghanistan en dag lenger enn nødvendig, svarte Stoltenberg på spørsmål om slike hendelser gjør at Norge vil revurdere sitt engasjement i Afghanistan.

Stoltenberg understreket at Norge er i Afghanistan på oppdrag fra FN og i samarbeid med Nato og at det handler om å sikre fred og stabilitet.

Se video fra pressekonferansen i videovinduet under:

436139

Vil trekke seg ut

Debatten om hvor lenge de skal bli har allerede lenge rast i land som Polen, Tyskland, Nederland, Canada, Storbritannia og ikke minst i USA, som bærer de klart største byrdene ved krigen, både økonomisk og militært.

Både Storbritannia, Canada og Nederland har hatt sine soldater utplassert i de voldsherjede sørlige delene av Afghanistan. Canada, som har mistet minst 149 soldater i krigen, forbereder seg nå på å trekke sine soldater ut av landet i 2011.

Les også: Juni er den hittil blodigste måneden i Afghanistan

100.000 av de snart 150.000 utenlandske soldatene i Afghanistan er amerikanske, og president Barack Obama har tidligere varslet at en tilbaketrekking vil starte om ett år.

Han presiserer at USA ikke «slukker lyset» i Afghanistan i juli 2011 og understreker at det også vil være amerikanske og andre utenlandske soldater i landet etter dette.

– Ute innen fem år

De 9.500 britiske soldatene utgjør den nest største kontingenten i Afghanistan, og over 300 briter har måttet bøte med livet i krigen.

Landets ferske statsminister David Cameron gjorde det før helgen klart at de skal være ute av landet innen fem år.

Også i Polen, som har 2.600 soldater i Afghanistan, blir engasjementet stadig mer upopulært. Den ledende kandidaten foran det polske presidentvalget, Bronislaw Komorowski, har derfor lovet å trekke ut styrkene innen 2012.

Fire norske soldater ble søndag drept av en veibombe nordvest i landet. Mange analytikere tror det nettopp er angrep av denne typen som kan bidra til å sette fart i også den norske debatten om tilbaketrekking.

(TV 2/NTB)