MINNES: Norske soldater minner sine døde kolleger i leiren i Mazar e Sharif. (Foto: Forsvaret)
MINNES: Norske soldater minner sine døde kolleger i leiren i Mazar e Sharif. (Foto: Forsvaret)

Afghanistan: Hendelsesforløpet minutt for minutt

Slik var hendelsesforløpet da de fire norske soldatene ble rammet av en veibombe og drept søndag.

På pressekonferansen på Statsministerens kontor orienterte leder for Fellesoperativt Hovedkvarter (FOH) i Forsvaret, generalmajor Bernt Iver Ferdinand Brovold, om hendelsesforløpet da de norske soldatene ble drept søndag ettermiddag.

Patruljen med 14 soldater fordelt på fire kjøretøy var ute og gjennomførte samtaler og forhandlinger med det sivile lederskapet i Almar. Da patruljen var rundt 30 kilometer vest for Maimana i Almar-distriktet gikk veibomben av. Størrelsen på bomben er ikke kjent.

Klokken 14.56: Patruljen rapporterer om at et kjøretøy har blitt rammet av en veibombe rundt 30 kilometer vest for Maimana. Fire personer rapporteres hardt skadet.

De norske medevac-helikoptrene ble umiddelbart sendt til stedet klokken 15.15 og evakuerte to soldater. Disse ble bekreftet omkommet ved ankomst til sykehuset i Maimane leir.

Klokken 15.15: Tar de norske medevac-helikoptrene av og er på vei til området.

Klokken 15.32: Den norske avdelingen mottar melding fra amerikanske styrker om at de kan bistå med berging og eksperter på sprengstoff.

Klokken 15.41: Helikoptrene evakuerer to av de norske soldatene til sykehuset i leiren i Maimana.

Klokken 16.17: De to soldatene blir erklært døde av medisinsk personell på sykehuset. De to siste personene i det rammede kjøretøyet evakueres med kjøretøy fra åstedet.

Klokken 17.15: De amerikanske støtteelementene, eksplosivrydding og -bergingspersonell ankommer stedet. I tillegg til en del av den norske innsatsstyrken. Det rammede kjøretøyet transporteres tilbake til den norske leiren med bergingsvogn.

Klokken 19.50: De to siste soldatene og kjøretøyet fraktes tilbake til leiren i Maimana.

Klokken 20.17: De to soldatene blir erklært død av medisinsk personell på feltsykehuset.

De fire drepte er kvartermester Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, fenrik Simen Tokle (24) fra Ballangen, Orlogskaptein Trond André Bolle (41) fra Lena på Toten og løytnant Christian Lian (31) fra Kristiansand. Det opplyste forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse mandag formiddag.

Orlogskaptein Bolle ble sendt til Afghanistan for å erstatte Frode Singstad som ble alvorlig såret i kampene mellom de norske styrkene og opprørere 2. mai i år.

Tre av de omkomne soldatene tilhører Kystjegerkommandoen og en fra Marinejegerkommandoen (KJK). Alle arbeidet under MOT-enheten i Afghanistan. MOT-enhetene har blant annet hatt som oppgave å drive etteretning mot og forhindre produksjon av veibombene som blir brukt av opprørerne.