FLERTALL: Ny meningsmåling gir flertall til Høyre og Frp. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
FLERTALL: Ny meningsmåling gir flertall til Høyre og Frp. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Knapt blått flertall i juni

Høyre og Fremskrittspartiet får et knapt flertall på gjennomsnittet av stortingsmålingene som er publisert i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser TV 2s Partibarometer som løpende beregner gjennomsnittet av målingene.

Høyre større enn Frp

Dersom alle stortingsmålingene publisert i juni var valg ville Høyre og Fremskrittspartiet kapret et knapt flertall med 86 mandater i Stortinget. Høyre ville vært størst av de to med 44 mandater, mens Fremskrittspartiet ville fått 42.

Dermed ville Høyre som i dag har 30 representanter på Stortinget fått sin største gruppe på Stortinget siden 1985 da partiet fikk 50 representanter.

Sjekk historiske stortingsvalg her

Kristelig Folkeparti ville fått 9 mandater, mens Venstre havner under sperregrensa med 3,8 prosent på gjennomsnittet av målingene i juni og får to mandater.

Liten Ap-gruppe

Ikke siden slutten av september 2008 har oppslutningen til Arbeiderpartiet vært lavere på TV 2s løpende beregning av gjennomsnittet på målingene.

Sjekk oppslutningen til partiene (velg gjennomsnitt i rullgardinmenyen)

Det største regjeringspartiet ville ved et valg i dag fått 51 mandater, 13 færre enn de fikk ved stortingsvalget i fjor høst. Etter krigen er det bare ved valget i 2001 Arbeiderpartiet har fått færre mandater ved et stortingsvalg.

Rødgrønn nedtur

De svake tallene for Arbeiderpartiet på gjennomsnittet av målingene i juni, gjør at tallene blir lave for regjeringspartiene.

Samlet ville et valg i dag ville ha gitt de rødgrønne partiene 71 mandater, mot opposisjonspartienes 97, mens Rødt ville fått et mandat.

Sosialistisk Venstreparti ville fått 11 mandater og Senterpartiet 9.

Nesten dobbelt så store

I sommermånedene før stortingsvalget i 2009 lå Høyres oppslutning på 13-tallet.

De tre siste målingene TNS Gallup har laget for TV 2 ga partiet en oppslutning på 25,5 prosent.

Bakgrunnstallene viser at Høyre har overtatt possisjonen som største parti på sør- og vestlandet, mens de er jevnstore med Arbeiderpartiet i Oslo og Akershus.

Les også: Her er den nye høyrebølgen

Storbybølgen

De sterke Høyretallene for hovedstadsormådet ble bekreftet i en måling fra Norsk Respons som nylig ble publisert i lokalavisen Aften. For første gang på sju år var Høyre største parti Oslo.

I Trondheim viste for kort tid siden en lokal måling som Norsk Respons laget for Adresseavisen at de borgerlige partiene for første gang på ni år hadde overtatt flertallet. I 2003 måtte Høyre gi fra seg ordførerkjedet i byen etter 13 år.

Trondheim ble utpekt til utstillingsvindu for de rødgrønne partiene og styres i dag av en koallisjon bestående av Ap, SV, Senterpartiet og De Grønne.