DREPT I KAMP: (fra venstre) løytnant Christian Lian, orlogskaptein Trond Andre Bolle,  fenrik Simen Tokle og kvartermester Andreas Eldjarn. 
 
 (Foto: Forsvaret)
DREPT I KAMP: (fra venstre) løytnant Christian Lian, orlogskaptein Trond Andre Bolle, fenrik Simen Tokle og kvartermester Andreas Eldjarn. (Foto: Forsvaret)

Navnene på de drepte soldatene offentliggjort

Forsvaret har frigitt navnene på de fire norske soldatene som mistet livet i Afghanistan.

Navnene ble offentliggjort etter at de pårørende ble varslet i morgentimene mandag.

– Tapt våre beste soldater

De fire drepte er kvartermester Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, fenrik Simen Tokle (24) fra Ballangen, orlogskaptein Trond Andre Bolle (41) født i Vestby i Akershus men bosatt på Lena på Toten og løytnant Christian Lian (31) fra Kristiansand.

– Vi har tapt fire av våre beste soldater, og det rammer oss alle. Vi kjenner sorg og vi vil få uttrykke dyp medfølelse, sa forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Norge er et lite land. Vi har ingen å miste, og nå må vi ta vare på hverandre.

Les mer og se pressekonferansen: Forsvarsministeren: – Jeg vil følge bårene hjem

Følger bårene hjem

Soldatene satt i et pansret Iveco-personellkjøretøy, da de ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan søndag ettermiddag.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet som er det største tapet av norske soldater i strid siden andre verdenskrig.

Under pressekonferansen sa Faremo at hun sammen med forsvarssjef Harald Sunde vil reise til Afghanistan og følge bårene med de falne soldatene hjem.

– Jeg vil følge bårene hjem, sa en beveget forsvarsminister.

Les også: Hendelsesforløpet minutt for minutt

Statsminister Jens Stoltenberg uttrykte nok en gang stor medfølelse til soldatenes familie, venner og kolleger. Han sa også på pressekonferansen at drapene er en brutal påminnelse om de farer som er tilknyttet oppdraget som norske soldater utfører i Afghanistan.

– Det er et uttrykk for at selv om vi gjør alt vi kan for å trygge soldatenes liv, kan vi aldri kan være helt sikre på vi unngår tap som vi led i går.

Angrepet i mai

Tre av de drepte soldatene tilhører Kystjegerkommandoen og en er fra Marinejegerkommandoien. Alle arbeidet under MOT-enheten i Afghanistan som har hatt som oppgave å drive etteretning mot og forhindre produksjon av veibombene som blir brukt av opprørerne.

Det var det samme MOT-laget som var i kraftig sammenstøt med opprørere i Ghowrmach-distriktet 2. mai i år, da to norske soldater ble alvorlig skadet. Orlogskaptein Bolle ble sendt til Afghanistan for å erstatte Frode Singstad som ble alvorlig såret i kampene mellom de norske styrkene og opprørere.

Taliban har tatt på seg ansvaret for søndagens angrep, forteller TV 2s reporter Yama Wolasmal i Kabul - se video under:

436138