afghanistanpk
afghanistanpk

Forsvarsministeren: – Jeg vil følge bårene hjem

Forsvarsministeren og forvarssjefen skal følge bårene med de falne soldatene hjem fra Afghanistan.

Klokken ti mandag formiddag startet pressekonferanse på statsministerens kontor hvor statsminister Jens Stoltenberg, forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde orienterer om hendelsen hvor fire norske soldater mistet livet i Afghanistan.

Se hele pressekonferansen i videovinduet over.

Navnene offentliggjort

– Det er med dyp sorg vi mottok meldingen om at fire norske soldater har mistet livet i Afghanistan. Det er tragisk når mennesker mister livet på denne måten i tjeneste for Norge. Vår medfølelse og tanker går til soldatenes familie, venner og kolleger., sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier at drapene er en brutal påminnelse om de farer som er tilknyttet oppdraget som norske soldater utfører i Afghanistan.

– Det er et uttrykk for at selv om vi gjør alt vi kan for å trygge soldatenes liv, aldri kan være helt sikre på vi unngår tap som vi led i går.

Forsvarsminister Grete Faremo offentliggjorde på pressekonferansen navnene på de fire omkomne soldatene. Dette ble offentliggjort etter at de pårørende ble varslet i morgentimene mandag. De fire drepte er kvartermester Andreas Eldjarn (21) fra Tromsø, fenrik Simen Tokle (24) fra Ballangen, Orlogskaptein Trond Andre Bolle (41) fra Lena på Toten og løytnant Christian Lian (31) fra Kristiansand.

Skal følge bårene hjem

– Jeg vil følge bårene hjem, sa en beveget forsvarsminister på pressekonferansen.

Faremo vil sammen med forsvarssjefen følge bårene med de falne soldatene hjem fra Afghanistan.

Soldatene satt i et pansret Iveco-personellkjøretøy, da de ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan søndag ettermiddag. Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet. Hendelsen er det største tapet av norske soldater i strid siden andre verdenskrig.

– Jeg vil understreke at vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre tap av liv, men vi kan dessverre aldri gardere oss fullt mot slike tap. Vi har tapt fire av våre beste soldater, og det rammer oss alle, sa Faremo.

Allerede i natt kom statsminister Jens Stoltenberg med en uttalelse om den vanskelige situasjonen for de norske styrkene i Faryab-provinsen.