faremo afghanistan
faremo afghanistan

Forsvarsministeren: – Norge er hardt rammet

Tydelig preget Grete Faremo stilte til pressekonferanse i Forsvarsdepartementet.

Klokken 17.20 afghansk tid (14.50 norsk tid) søndag ble fire norske soldater drept av en veibombe i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.

– Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at vi har tapt fire soldater i tjeneste i Afghanistan i dag. Tapet gjør dypt inntrykk på oss alle, og våre tanker går nå først til de pårørende, venner og medsoldater.

(Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst i artikkelen)

– Dette er tungt

- I dag er Norge hardt rammet. Dette er tungt og det minner oss på den risikoen som ligger i oppdraget. Vi gjør alt som står i vår makt for å forhindre at liv går tapt, men vi kan dessverre aldri gardere oss fullt ut, noe vi er minnet om i dag på en grusom måte, sa en preget forsvarsminister.

Forsvarssjef Harald Sunde stilte også på pressekonferansen. Han kunne opplyse at det var en patrulje fra stabeliseringsstyrken i Meymaneh som ute på oppdrag ble rammet av en veibombe.

Les Fredrik Græsviks blogg: Soldatenes usynlige fiende

Alle om bord ble drept

– Livene sto ikke til å redde for de fire som var om bord. Helikopteret rykket raskt ut og kjøretøyet og de omkomne er fraktet tilbake til den norske leiren, fortalte forsvarssjefen.

De fire var i samme kjøretøy, en pansret Iveco feltvogn som er det kjøretøyet som er mest brukt av de norske styrkene. Omstendighetene rundt angrepet ellers holdes foreløpig tilbake.

Ikke alle pårørende varslet

– Vi vil komme tilbake til alle detaljer rundt hendelsen så snart vi har disse klar, sa Sunde som ba om forståelse for at man ikke kunne gå ut med noen navn.

Alle pårørende var ved 01-tiden fortsatt ikke informert, derfor ville ikke forsvardepartementet gå for mye inn på detaljene.

Til sammen har nå ni norske soldater mistet livet i Afghanistan. Veibomben som tok livet av nordmennene søndag er første gang flere norske soldater mister livet samtidig.

Verste siden 2.verdenskrig

Ikke siden andre verdenskrig har like mange norske soldater mistet livet på én gang under krigshandling.

Juni har vært den blodigste måneden for de utenlandske styrkene siden invasjonen for ni år siden. Rundt 100 utenlandske soldater har mistet livet denne måneden.

Les også: Juni er den hittil blodigste måneden i Afghanistan