PÅ HALV STANG: Flaggene er senket på halv stang ved den norske leiren i Maimana i Afghanistan etter at fire norske soldater ble drept av en veibombe søndag. (Foto: Stephen Olsen/Forsvaret)
PÅ HALV STANG: Flaggene er senket på halv stang ved den norske leiren i Maimana i Afghanistan etter at fire norske soldater ble drept av en veibombe søndag. (Foto: Stephen Olsen/Forsvaret)

Fire norske soldater drept i Afghanistan

Soldatene kjørte på en veibombe.

TV 2 Nyhetene får søndag kveld bekreftet fra forsvarskilder at fire soldater har mistet livet etter at en veibombe gikk av.

Soldatene som ble drept, var del av stabiliseringslaget ved basen utenfor Maimana i det nordlige Afghanistan.

De fire skal ha vært i samme kjøretøy, en pansret Iveco feltvogn som er det kjøretøyet som er mest brukt av de norske styrkene. Omstendighetene rundt angrepet ellers er ikke kjent.

– Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold.

Flere drepte

Forsvarskildene er søndag kveld tilbakeholdne med opplysninger. Bomben skal ha rammet soldatene mens de var nord i landet, i området der de norske styrkene er lokalisert.

– De fire ble rammet av en veibombe i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan søndag ettermiddag, bekrefter Forsvaret sent søndag kveld.

Les også: Dyp sorg over fire drepte i Afghanistan

Nærmere 1800 utenlandske soldater er drept i kamp eller har mistet livet i ulykker under tjeneste i Afghanistan siden høsten 2001.

Fem har mistet livet tidligere

Før i hendelsen i dag, har fem norske soldater mistet livet i Afghanistan.

Juni har vært den blodigste måneden for de utenlandske styrkene siden invasjonen for ni år siden. Rundt 100 utenlandske soldater har mistet livet denne måneden.

Pårørende varsles

Forsvaret arbeider nå med å varsle de pårørende til soldatene.

– Vår viktigste jobb akkuurat nå er å ta vare på medsoldatene til de drepte. Det er klart dette går veldig inn på oss. Våre tanker går spesielt til de drepte soldatenes pårørende, sier Brovold.

Avventer varsling

Forsvaret er søndag kveld tilbakeholdne med ytterligere opplysninger.

– Vi kommer ikke til å gi noen opplysninger om dette før de pårørende er informert, sier kommunikasjonsdirektør Erling Bø ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB sent søndag kveld.