Trond Giske ber EU-tilhengerne gi opp

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mener at EU-tilhengerne, også i hans eget parti, bare kan gi opp drømmen om å bli EU-medlem. Dagens ordning er perfekt, mener han.

NEI MANN: Trond Giske var aktiv på Nei siden under EU valget i 1994. Nå mener han at Norge har det perfekte forholdet til EU. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)
NEI MANN: Trond Giske var aktiv på Nei siden under EU valget i 1994. Nå mener han at Norge har det perfekte forholdet til EU. (Foto: Berit Roald/SCANPIX)

Giske var svært aktiv på nei-siden i 1994 og han mener historien har vist at EU-motstanderne hadde mest rett i sine argumenter.

Til Dagens Næringsliv sier Giske at både partileder Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre sentrale EU-tilhengere i Norge bør begrave ambisjonene om å starte en ny medlemskapsdebatt.

– Norge har den perfekte relasjon til EU. Vi er med på mange av EUs samarbeidsområder, men noen viktige er vi utenfor. Stort sett er vi innenfor der vi bør være innenfor, og utenfor der vi bør være utenfor. Vi har funnet vår varige samarbeidsform med EU, sier Giske.

Oppfordringen hans går imidlertid også den andre veien.

– Også EØS-motstanderne, og de mest ihuga nei-folkene, bør se at dagens situasjon er et bra kompromiss. Dette gir oss mange av fordelene som medlemmene har, og vi slipper ulempene. Det er en balansert løsning, sier Giske.

Han jobber for at denne erkjennelsen skal bli akseptert både i opinionen generelt og internt i Arbeiderpartiet.

– Jeg tror det store flertall av det norske folk kan samle seg om den løsningen vi har i dag, sier Giske. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2