STØRST: Med byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian  Stang i spissen, er Høyre største parti i Oslo på syv år. (Foto: Berit  Roald/Scanpix)
STØRST: Med byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang i spissen, er Høyre største parti i Oslo på syv år. (Foto: Berit Roald/Scanpix)

Høyre størst i Oslo

For første gang på sju år er Høyre største parti i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nasjonale høyrebølgen slår også inn på den lokale Oslo-målingen som Norsk Respons har laget for lokalavisen Aften.

Høyre forbi Ap

Høyre fosser frem med seks prosentpoeng til 31,2 prosent, mens Arbeiderpartiet går tilbake med 1,1 prosentpoeng til 28,8 prosent på målingen.

– Det er inspirerende å se at vi har en tredel av velgerne i ryggen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til Aften.

Ved kommunevalget i 2007 fikk Høyre 25,2 prosent i Oslo, mens Arbeiderpartiet fikk 29,9 prosent.

Les også: De er den nye høyrebølgen

Borgerlig flertall

Høyre styrer Oslo i en byregjering sammen med Fremskrittspartiet, mens Kristelig Folkeparti og Venstre er støttepartier for Byrådet i bystyret.

De to Byrådspartiene ville ved et valg i dag fått 27 av de 59 representantene i bystyret, mens partiene på venstresiden ville fått 26 representanter. Dermed er KrF med sine to og Venstre med sine fire representanter fortsatt på vippen i Oslo-politikken.

Fremskrittspartiet får 14,5 prosent (+ 0,1), SV 8,5 (- 2,1), Venstre 7,6 (- 1,1), Rødt 4,8 (- 0,4), KrF 2,7 (- 0,4), Senterpartiet 1,4 (+ 0,5) og andre partier og lister 0,6 (- 1,6).

Les også bloggen: Den nye høyrebølgen