TAPTE PENGER: SAS får drøyt 80.000 kroner i erstatning etter at en mann fløy på ungdomsbilletter, til tross for at han var for gammel. (Foto: JOHAN NILSSON/AFP)
TAPTE PENGER: SAS får drøyt 80.000 kroner i erstatning etter at en mann fløy på ungdomsbilletter, til tross for at han var for gammel. (Foto: JOHAN NILSSON/AFP)

Megler dømt til fengsel for å ha flydd på ungdomsbillett

Megleren tjente millioner, men gjorde seg til kjeltring for å slippe fullpris på flybilletter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom tre år skal megleren ha bestilt ungdomsbilletter med flyselskapet SAS, til tross for at han var for gammel. Ungdomsbillettene hos flyselskapet gjelder nemlig bare opp til 26 år, samt for fulltidsstudenter opp til 31 år.

Provosert over rutenedleggelse

I Sunnmøre tingrett forklarte mannen at det hele startet etter at Norwegian la ned ruten Oslo - Ålesund i 2005, noe som ifølge megleren førte til et kraftig hopp i billettprisene hos SAS som da ble enerådende på strekningen.

«Tiltalte var oppbrakt over at SAS hadde presset Norwegian ut av Ålesundsruten ved bruk av metoder som han betegnet som industrispionasje, og han hadde få betenkeligheter med å føre selskapet bak lyset», heter det i rettsboken fra tingretten.

Kjøpte jobbreiser

Tiltalte forklarte at det gikk «sport» i å spare penger, og selv om han var pålagt gjennom sin arbeidsgiver å bestille tjenestereisene gjennom et bestemt reisebyrå, begynte han også å kjøpe ungdomsbilletter til jobbreisene over Internett.

Ifølge dommen skal mannen ha foretatt rundt 60 bestillinger av ungdomsbilletter uten å ha oppfylt kravene til dette.

For å få de lavere prisene, oppga mannen å være 10-11 år yngre enn han var i virkeligheten.

– Uforståelig

Tingretten hadde vanskelig for å skjønne mannens motiv.

«Ser en hen til tiltaltes inntekts- og formuesforhold i de årene bedrageriene fant sted, han tjente 2,9 millioner kroner i 2008 og 1,5 millioner i 2009, samme år hadde han en formue på 3,6 millioner, fremstår det langt på vei som ubegripelig at tiltalte har valgt å gjøre seg til kjeltring for å spare seg utlegg som i hvert fall enkeltvis må ha fremstått som nokså bagatellmessige for ham», heter det i dommen.

Retten fastslo at passende straff for mannen var fengsel i 30 dager. I tillegg må han betale SAS 80.253 kroner i erstatning, samt betale det offentliges saksomkostninger på 5000 kroner.