TAR BØLGEN: Bent Høie, Erna Solberg og Jan Tore Sanner har nesten doblet oppslutningen siden stortingsvalget i 2009. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
TAR BØLGEN: Bent Høie, Erna Solberg og Jan Tore Sanner har nesten doblet oppslutningen siden stortingsvalget i 2009. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

De er den nye Høyre-bølgen

Høyre vokser mest blant kvinner og er igjen største parti i deler av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en analyse av de tre siste målingene TNS Gallup har laget for TV 2.

Nesten dobbelt så store

I sommermånedene før stortingsvalget i 2009 lå Høyres oppslutning på 13,7 prosent. Nå har partiet nesten doblet oppslutningen. På gjennomsnittet av de tre siste målingene TNS Gallup har laget for TV 2 får Høyre 25,5 prosent.

– Det tror jeg er fordi vi har klart å bekrefte gamle høyrevelgeres oppfatning av Høyre som et optimistisk og saklig parti, sier Solberg til tv2nyhetene.no.

Mens Høyre for et år siden samlet 13,6 prosent av kvinnene har oppslutningen nå økt til 26,6 prosent. Dermed har Høyreleder Erna Solberg flere kvinner enn menn i velgermassen. Blant kvinner over 45 år er Høyre jevnstore med Arbeiderpartiet.

Her er Høyre størst

Bakgrunnstallene i de tre siste målingene fra TNS Gallup viser at Høyre har overtatt posisjonen som største parti på sør- og vestlandet. Her får partiet en oppslutning på 27,7 prosent, mens de i sommermånedene for et år siden bare samlet 14,4 prosent av de spurte.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har begge 24,1 prosent av velgerne på sør- og vestlandet i ryggen.

I hovedstadsområdet var Arbeiderpartiet klart større enn Høyre på målingene for et år siden. Nå viser tallene at Høyre får 30,5 prosent i Oslo og Akershus og er dermed jevnstore med Arbeiderpartiet som også får 30,5 prosent blant de spurte i Oslo og Akershus.

Les også bloggen: Den nye høyrebølgen

Lojale høyrevelgere

Etter tre år i opposisjon slet Høyre med å holde på sine egne velgere. For et år siden var andelen Høyrevelgere som holdt fast ved partiet fra 2005-valget bare 59,2 prosent. De tre siste månedene viser tallene at 86,3 prosent av Høyres velgere fra stortingsvalget i 2009 er trofaste mot partiet.

Ingen andre partier har mer lojale velgere enn Høyre, som også henter mange nye velgere fra Frp og Arbeiderpartiet.

Se tallene fra alle målingene og sjekk gjennomsnittet.