KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen.  (Foto: TV 2)
KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen. (Foto: TV 2)

Hermansen trekker seg fra alle verv

Robert Hermansen sier fra seg alle offentlige verv med øyeblikkelig virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg trekker meg fra alle mine offentlige verv fordi det blir for vanskelig både for meg og for de selskapene jeg er engasjert i, sier Robert Hermansen i intervju med NRK Nordnytt.

Les også: Eks-gruvedirektør får flengende kritikk etter private lån

Dette skjer i etterkant av TV 2s avsløring om at Hermansen har fått private lån og millioninvesteringer fra en underleverandør til Store Norske mens han fortsatt var direktør.

Det har ikke lyktes TV 2 Nyhetene å få en kommentar fra Hermansen hverken torsdag eller fredag, men kommer altså med denne uttalelsen til Nordnytt fredag formiddag.

I en pressemelding tidligere i dag orienterte Troms kraft at Hermansen trekker seg som styreleder.

– Beklagelig

– Hermansen har i dag orientert meg at han av hensyn til selskapet trekker seg som styreleder i Troms Kraft. Jeg beklager denne avgjørelsen, men har forståelse for den, sier bedriftsforsamlingens leder, Tor Zachariassen.

Hermansen har vært styreleder i Troms Kraft siden mai 2008.

Næringsminister Trond Giske (Ap) forventer nå at alle private forbindelser mellom Hermansen og underleverandører blir gransket.

– Jeg tror det er best for selskapet at alle opplysningene blir gjennomgått, sier Giske.

Gransker flere avtaler

Advokatfirmaet BAHR og revisjonsselskapet PWC er allerede i gang med å granske flere avtaler som Store Norske har med underleverandører.

Granskingen er iverksatt etter at meglerhuset Pareto slaktet avtalene som uforståelig dyre, i en rapport som ble overlevert Næringsdepartementet i mars 2009.

Les hele rapporten fra Pareto her.

Hermansen har over 20 styreverv, deriblant i selskaper hvor LNS er engasjert som entreprenør.

– Lurt å trekke seg

– Hvis du blir mistenkeliggjort med hensyn til å ha gjort ting som gjelder din egen bukselomme eller egen agenda så har du ikke tillit, sier Petter Gottschalk, som er ekspert på økonomisk kriminalitet.

Gottschalk sa i et intervju med TV 2 torsdag at han rådet Hermansen til å trekke seg fra sine styreverv.

– Jeg mener personen selv må ta initiativ til å forlate disse stillingene. Enten midlertidig eller permanent.

(©NTB / TV 2)