hermansen_gottschalk (Foto: TV 2)
hermansen_gottschalk (Foto: TV 2)

Eks-gruvedirektør får flengende kritikk etter private lån

Robert Hermansen får flengende kritikk etter TV 2s avsløring om at han har fått private lån og millioninvesteringer fra en underleverandør til Store Norske, mens han fortsatt var direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Næringsminister Trond Giske (Ap) forventer at de private forbindelsene mellom den tidligere Store Norske-direktøren og underleverandører blir gransket.

Den tidligere direktøren for det statlige selskapet Store Norske, Robert Hermansen, fikk et privat lån på en million kroner og millioninvestering til et av sine private selskaper fra entreprenørselskapet LNS. Alt dette etter at Hermansen hadde gitt LNS lukrative kontrakter på Svalbard.

FLENGENDE KRITIKK: BI-professor Petter Gottschalk slakter dømmekraften til den svært rutinerte industrilederen Robert Hermansen. (Foto: TV 2)

Les også: Eks-direktør fikk privat lån av underleverandør

– Uakseptabelt

– Dette føyer seg inn i rekken av topplederskandaler vi har hatt i Norge de siste årene, sier BI-professor Petter Gottschalk

Han slakter dømmekraften til den svært rutinerte industrilederen.

– Er det noe man forventer av en toppleder, så er det dømmekraft. Den kan ikke svikte på denne måten. Særlig hvis dømmekraften til slutt munner ut i private anliggender, er det helt uakseptebalet.

Granskes

Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency mener saken er problematisk.

– Dette handler i veldig stor grad om at man ikke skal blande sin egen økonomi i selskapets økonomi, sier leder Guro Slettemark

Næringsminister Trond Giske (Ap) forventer nå at alle private forbindelser mellom Hermansen og underleverandører blir gransket.

– Jeg tror det er best for selskapet at alle opplysningene blir gjennomgått, sier Giske

Advokatfirmaet BAHR og revisjonsselskapet PWC er allerede i gang med å granske flere avtaler som Store Norske har med underleverandører. Granskingen er iverksatt etter at meglerhuset Pareto slaktet avtalene som uforståelig dyre, i en rapport som ble overlevert Næringsdepartementet i mars 2009.

Les hele rapporten fra Pareto her.

Les også:
Ga gigantkontrakter til kjente uten anbud
Slakter dyre kullavtaler på Svalbard

– Det er viktig at slike gjennomganger setter punktum, slik at det ikke i etterkant kommer opp opplysninger som man ikke har fått vurdert, sier Giske.

– Synes du det er akseptabelt med slike bånd mellom en direktør i et statlig selskap og en underleverandør?

PROBLEMATISK: Guro Slettemark fra Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency mener Hermansens lån hos underleverandøren LNS er problematisk. (Foto: TV 2)

– Jeg vil ikke kommentere enkeltspørsmål. Vi får ta det når hele gjennomgangen er ferdig fra styrets side, sier han.

Råder Hermansen til å gå av

Hermansen er i dag ute av Store Norske - men er likevel aktiv i nordnorsk næringsliv. Han har over 20 styreverv, deriblant i selskaper hvor LNS er engasjert som entreprenør. Det kan nå bli problematisk.

– Hvis du blir mistenkeliggjort med hensyn til å ha gjort ting som gjelder din egen bukselomme eller egen agenda så har du ikke tillit, sier Gottschalk, som er ekspert på økonomisk kriminalitet.

Han råder nå Hermansen til å trekke seg fra sine styreverv.

– Jeg mener personen selv må ta initiativ til å forlate disse stillingene. Enten midlertidig eller permanent. Det kjennetegner slike personer at de har mektige venner som neppe kommer til å ta initiativ til at han forlater stillingen, så det bør han finne ut av selv, sier BI-professoren.

Det har torsdag ikke lyktes TV 2 Nyhetene å få kommentar fra Hermansen på reaksjonene.