Yngve Brox på Høyres landsmøte 2010 og Rita Ottervik (Ap) under  partiets valgvake i 2007. Nye tall viser at Ottervik ikke har like god  grunn til å smile. (Foto: Montasje)
Yngve Brox på Høyres landsmøte 2010 og Rita Ottervik (Ap) under partiets valgvake i 2007. Nye tall viser at Ottervik ikke har like god grunn til å smile. (Foto: Montasje)

Blått flertall i Trondheim - første gang på ti år

De borgerlige partiene har overtatt ledelsen i det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en meningsmåling Respons Analyse har laget for Adresseavisen.

Ti år siden sist

Det er første gang på over ti år at det er borgerlig flertall i Trondheim. Ved valget i 2003 overtok Arbeiderpartiet ordførerkjedet i byen som hadde vært styrt av Høyre siden 1990.

Ved kommunevalget i 2007 gikk Arbeiderpartiet frem til 43,9 prosent i Trønderhovedstaden. Målingen viser at partiet stuper med 12,1 prosentpoeng til 31,8 prosent.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) hadde trodd partiet lå rundt 40 prosent, og konstaterer nå at det går mot et svært spennende kommunevalg i trønderhovedstaden.

– Det vil bli en klassisk 80-tallskamp med Arbeiderpartiet på den ene siden og Høyre og Frp på den andre, sier Ottervik.

Les også bloggen: Kampen om Trondheim

Høyrebølgen

Høyre går markant frem fra forrige kommunevalg og kan notere seg for 25,7 prosent på målingen, en fremgang på 10,7 prosentpoeng.

– Dette er over alle forventninger. Jeg er lamslått, sier Høyres gruppeleder Yngve Brox til Adresseavisen.

Selv om målingen gir et borgerlig overtak, er det svært jevnt mellom blokkene. Høyre tar det siste mandatet i bystyret, mens Arbeiderpartiet ligger nærmest til å ta det.

Også Fremskrittspartiet går frem med 2,9 prosentpoeng til 17,6 prosent. SV får 9,2 (+ 1,0), Venstre 4,0 (som ved forrige kommunevalg), Senterpartiet 3,1 (+ 0,4), KrF 2,9 8- 0,6), Rødt 1,9 (-1,5) og andre partier og lister 3,8 (- 0,8).