thorvald_stoltenberg (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
thorvald_stoltenberg (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Stoltenberg: – Gratis heroin vil gjelde 200 mennesker

– Det er ikke å gi opp folk, sier Thorvald Stoltenberg om det nye forslaget om å tillate heroin til misbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg åpner for et forsøksprosjekt med heroinbehandling til tunge rusmisbrukere.

– Gir dem ikke opp

Thorvald Stoltenberg er med i utvalget. Han mener det ikke er å gi opp kampen mot narkotika, dersom belastede rusmisbrukere skal få legeassistert heroin.

– Det sies «er ikke dette å gi opp folk?». Jeg mener tvert imot at det er å gi dem opp dersom vi ikke gir dem denne muligheten. Dette er folk som er helt på knærne. Jeg har truffet noen av dem i Sveits - der er de på full fart tilbake til familiene og jobbene sine. Det er fristende for meg, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Han påpeker at rammene for utdeling av heroin vil være strenge. Basert på tall og erfaringer fra andre land vil det gjelde noen få misbrukere.

– Hvis vi har de samme grupperingene som andre land som vi ellers sammenligner oss med vil det omfatte 200 personer. Jeg håper det vil hjelpe, sier Stoltenberg.

Men forslaget fra det regjeringsoppnevnte utvalget får kritikk fra oppisjonen. Bent Høie fra Høyre mener tilbudet tar fokuset bort det viktige i rusomsorgen.

– Dette er et tilbud som tar fokus bort fra det viktigste, nemlig å gi folk som ønsker å venne seg av med rusen et godt tilbud. Vi vet av erfaring fra land som har prøvd dette at det ikke hjelper. Menneskene som utvalget argumenterer med at dette skal hjelpe for, de mest slitne og tyngst belastede, vil ikke ha mulighet til å følge opp et så krevende program, sier Høie.

Se hele intervjuet (artikkelen fortsetter):

Strøm-Erichsen: – Vil ikke konkludere

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen vil ikke si hva hun mener om forslaget om legeassistert heroin.

– Slik jeg forstår det går flertallet inn for et forsøk med behandling med heroin med veldig strenge rammer. Det er verdt å diskutere forslaget, sier helseministeren.

– Hva synes du selv?

– Jeg vil ikke konkludere. Nå skal denne ut på høring til kommuner og organisasjoner. Deretter skal vi drøfte forslaget grundig i regjeringen, og så skal vi komme tilbake, sier Strøm-Erichsen.

Staten overtar

Ett av de sentrale aspektene ved det nye forslaget fra utvalget er at staten skal overta hovedansvaret for å behandle rusmisbrukere.

– Staten har jo et stort ansvar på spesialisthelsetjenesten. Men alle bor i en kommune, og det er ikke til å komme utenfor kommunens innsats for de rusavhengige. Så må vi finne et samspill - det er her denne koordinatoren eller losen er litt avnøkkelen til å lykkes. Den som er rusavhengig må følges inn dørene for å lykkes, sier Strøm-Erichsen.

– Det er mye bra innen rusomsorgen i dag. Men kanskje de er litt fragmenterte og vanskelige å finne frem til. Disse tiltakene er for de som sliter mest og er mest hjelpetrengende, sier hun.