KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen.  (Foto: TV 2)
KORRUPSJONSSIKTET: Robert Hermansen, som var direktør for Store Norske Spitsbergen Kullkompani fra 1999 til 2008, snakker ut om siktelsen. (Foto: TV 2)

Ga gigantkontrakter til kjente uten anbud

Kullselskapet Store Norske på Svalbard ga store kontrakter til kjenninger av direktøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kunne TV 2 fortelle at tre av selskapets avtaler med underleverandører verdt en halv milliard kroner årlig - slaktes som uforståelig dyre i en rapport fra meglerhuset Pareto.

– Dette er ikke gode kontrakter for Store Norske, slår den nye administrerende direktøren i Store Norske, Bjørn Arnestad, fast overfor TV 2 Nyhetene.

I dag kan TV 2 avsløre at ingen av de tre avtalene ble lagt ut på anbud - verken da de ble inngått eller fornyet - og det til tross for at selskapet er statlig eid.

Det var mangeårig direktør i Store Norske Robert Hermansen som delte ut de lukrative kontraktene.

Les også: Slakter dyre kullavtaler på Svalbard

Ikke lagt ut på anbud

– Ble kontraktene lagt ut på anbud?

– Nei, når vi fornyet kontraktene, var det fordi at vi ønsket å fornye de, sier Hermansen til TV 2 Nyhetene.

– Hvorfor ble de ikke lagt ut på anbud?

– Nå husker ikke jeg detaljer hvorfor vi ikke gjorde det, men vi hadde kontrakter som hadde klaffet bra for oss, og som vi ønsket å ha så langvarig som mulig for å sikre troverdigheten i alle ledd, sier Hermansen.

Giske vil ha svar

Men troverdigheten står nå på spill. Den nye ledelsen i Store Norske har satt i gang en storstilt gransking av de dyre avtalene, og har ingen forståelse for hvorfor de ikke ble lagt ut på anbud.

– Det er jo obvious. Hvis man ikke går ut med anbud så får man ikke de beste avtalene, i hvert fall ikke forretningsmessig, sier Arnestad.

Næringsminister Trond Giske vil ha svar på hvorfor disse avtalene ikke ble lagt ut på anbud.

KREVER SVAR: Næringsminister Trond Giske vil ha svar på hvorfor avtalene til Store Norske ikke ble lagt ut på anbud. (Foto: TV 2)

– Det spørsmålet vi må stille er hvorfor det ikke er gjort i denne sammenhengen, og hvorfor man har skrevet kontrakter som det i hvert fall påstås er mye dyrere enn det man kunne fått i markedet. Det er det kartleggingen nå skal avdekke, sier Giske.

Personlige bekjentskaper

Staten eier det aller meste av Store Norske - men 0,1 prosent av aksjene er eid av private. Dette gjør at selskapet ikke er lovpålagt å legge avtaler ut på anbud.

– Tanken bak det at selskaper som er organisert på den måten ikke trenger et anbudsregelverk, er jo at det automatisk skal ligge en motivasjon i et hvert selskap i å drive best mulig foretningsvirksomhet. Så man tenker seg at den type konkurranse naturlig oppstår, sier Giske.

Den tidligere direktøren Robert Hermansen vedgår at han har hatt personlige bekjentskaper med flere av de som har fått de omstridte kontraktene.

– Du vet, her i Norge er vi så få som kan gruvedrift og kan den problemstilligne, at uansett hvem man velger så kjenner man hverandre godt, sier han.

På tur med Jebsen

Hermansen kjenner godt familien bak entreprenørselsdkapet LNS, som fikk en av kontraktene. Han har også hatt gode relasjoner til Jebsen-familien som eier rederiet som fikk den svært lukrative kontrakten med frakt av kull til sjøs.

Blant annet har han vært på tur med Atle Jebsen og familie som de møtte privat på Svalbard.

– Vi hadde det så hyggelig at vi ble enige om å reise til Antarktis sammen. Vi var da på en tur med Hurtigruten til Antarktis. Han var en likandes kar, sier Hermansen.

Omfattende gransking

Hermansens bekjentskaper er noe av det styret i Store Norske nå må se på.

– Styreleder Bård Mikkelsen, var du klar over at Robert Hermansen har et bekjentskapsforhold til personer som har har inngått disse avtalene med?

– Man kjenner jo sine avtalepartnere på et eller annet nivå. Det som ligger implisitt i spørsmålet ditt er om det bekjentskapet er så nært at det skulle være særskilt behandling rundt det. Det gjenstår å se hvordan vi konkluderer gjennom det arbeidet vi ser på nå, sier styreleder Mikkelsen.

På bakgrunn av konklusjonene i den knusende rapporten TV 2 Nyhetene omtalte mandag, har Store Norske iverksatt en omfattende gransking . Sluttrapporten fra advokatfirmaet BAHR og revisorselskapet PriceWaterhouseCoopers blir sluttført om noen få uker.