Nils J. Lekve (Foto: Kåre Breivik/TV 2)
Nils J. Lekve (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Denne epledrikken får ikke Nils selge fra gården sin

Fruktbonden er oppgitt over systemet. Turister får smake hans hjemmelagde eplesider, men å kjøpe den hos Nils er ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske og utenlandske turister kommer til fruktbonden Nils J. Lekve og hans Hardanger saft- og siderfabrikk for å se og smake. Her får de en guidet tur i produksjonslokalene og blir fortalt historien rundt produksjonen av eplesaft- og cider.

En prøvesmak hører naturligvis med.

– De besøkende blir så skuffet når de ikke får lov å kjøpe med seg en flaske hjem, sier Lekve.

– Det er jo alltid moro å ha med seg en flaske når du har vært på besøk hos produsenten, sukker fruktbonden lettere oppgitt.

Trine Skei Grande drikker eplesider (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Aperitiff av eple

Under Venstres landsstyremøte i Hardanger i helga, tar partileder Trine Skei Grande seg tid til en tur innom fruktbonden i Ulvik.

Her får hun en formiddagsaperitiff av eple.

– Kjempegodt, smiler Skei Grande og innrømmer at hun ikke er noen siderekspert.

– Dette er en halvtørr eplesider, forklarer fruktbonden Lekve, med dårlig skjult stolthet.

Men her på gården heter det ikke cider med c, men sider med s.

– Jeg vil at navnet skal være norsk og derfor heter det Hardanger Sider, forteller fruktbonden.

– Dusteregelen må fjernes

Skei Grande er ikke i tvil om at loven som i dag forbyr bønder å selge egenprodusert øl, vin og brennevin direkte fra gården sin, må fjernes.

– Sånn type gründerskap vil vi jo ha. Det er jo fremtiden til norske bygder, sier hun.

Dagens lovverk forbyr lokale produsenter av øl, vin og brennevin, å selge varene sine direkte fra gården.

– Dette er en dusteregel som må fjernes, sier Skei Grande.

Se nyhetsreportasje med Venstrelederen på besøk hos Nils i videovinduet øverst.

Eplesider fra Hardanger (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Ingen trussel mot norsk alkoholpolitikk

– Dette er ikke en trussel mot norsk alkoholpolitikk, sier hun.

– Dette ville kanskje ført til at nordmenn og utlendinger hadde fått et mer positivt syn på hva de skal bruke alkohol til og opplevelsen som ligger rundt produksjonen.

– Det vi kan selge her, vil ikke engang gi utslag på statistikken til Vinmonopolet, sier Lekve og understreker at en lovendring vil bety enormt mye for små produsenter og for totalopplevelsen til turistene.

Nils J. Lekves epletrær Hardanger (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

– Forstår ikke logikken

Saft- og siderprodusenten i Hardanger føler at myndighetene taler med to tunger.

– De oppfordrer til nytenkning og utvikling av nye næringsvirksomheter som kan gi arbeidsplasser og aktivitet i distriktene.

– De oppfordrer til produksjon av lokale varer og vil stimulere veksten for kortreist mat og drikke. Men så får ikke de besøkende lov til å kjøpe med seg en flaske hjem som souvenir en gang.

– Nei jeg forstår ikke logikken i dette, sukker Lekve og rister på hodet.

– En taxfree-kvote bør det være lov å kjøpe

I tillegg til at nordmenn skal få kjøpe varene, ønsker Venstrelederen at utenlandske turister skal fylle koffertene med norskproduserte flasker.

– Når turistene kommer hit, hadde vi som land hatt mer utbytte av at folk hadde tatt med seg kvoten sin med lokale produkter ut av landet, fremfor tre rioja fra taxfree-butikken, påpeker hun.

Og en taxfree-kvote burde vært mengden man kunne få kjøpe hos en lokal produsent, sier Skei Grande.

– Tenk så mye bedre det hadde vært, hvis familien fra Tyskland kommer hjem og serverer norskprodusert sider til vennene sine, fremfor en spansk vin de kan kjøpe hvor som helst, understreker hun.

Forslag behandles til høsten

Forslaget som Venstre fremmet for Stortinget i tidligere i år, går ut på å gi bøndene lov til å selge alkoholholdige varer fra egen gård. I tillegg ønsker de at produsentene skal få markedsføre varene på sine egne hjemmesider. Forslaget vil trolig ikke behandles før til høsten. Venstrelederen oppfordrer stortingspolitikerne til å stemme for denne lovendringen.

– Jeg tror det er mange politikere som tror at de skal finne opp forretningsideene, men vår jobb er å legge til rette og fjerne slike dusteregler som gjør det vanskelig for alle de som har gode ideer og faktisk får laget bedrifter ut av det, sier hun.

Nils J. Lekve i produksjonshallen Hardanger (Foto: Kåre Breivik/TV 2)

Satser på norsk calvados

Men Lekve har troen og satser videre. En norsk variant av calvados er neste skritt.

De først literne med eplebrennevin ligger allerede på franske eikefat.

Der skal de edle dråpene lagres i minst tre år.

– Har du lov til å kalle det calvados da, spør en nysgjerrig Venstreleder.

– Nei, svarer Lekve. Jeg må finne et norsk navn. Og det er ikke lett.

– Har du et godt forslag til et navn på eplebrennevinet, mottas det med takk, smiler Lekve.