Bart De Wever fra Ny flamsk allianse kan bli Belgias neste statsminister. (Foto: Virginia Mayo/Ap)
Bart De Wever fra Ny flamsk allianse kan bli Belgias neste statsminister. (Foto: Virginia Mayo/Ap)

Valget øker splittelsen i Belgia

Kan bli konstitusjonell splittelse i det sentraleuropeiske landet.

Velgerne i Belgias to viktigste regioner har stemt fram politikere som står tvert imot hverandre i spørsmålet om føderasjonens framtid, viser valgdagsmålinger og de første resultatene.

Ønsker to stater

Det nasjonalistiske flamske partiet NVA, som ønsker at staten Belgia skal opphøre i sin nåværende form, ligger an til å bli største parti i det belgiske valget søndag.

NVA ønsker å dele landet i et flamsk og et franskspråklig del. De første resultatene gir Ny flamsk allianse (NVA) mellom 23 og 32 prosent av stemmene i Flandern nord i landet.

Støtte til sosialistene blant fransktalende

I den fransktalende sørlige regionen Vallonia er det sosialistpartiet PS som har gjort det best, ifølge TV-kanalen RTBF.

Dette partiet ønsket å styrke føderasjonen Belgia og forstørre den offisielt tospråklige, men hovedsakelig fransktalende hovedstaden.

Frykter seperatisme

– Frykten for separatisme lammer nasjonen, erklærte den franskspråklige avisen Le Soir nylig.

Lederen for NVA, Bart De Wever, mener den belgiske føderasjonen sakte, men sikkert vil forsvinne, ettersom makten flyttes til de enkelte regionene og til EU.

Tidligere statsminister Yves Leterme leverte inn sin avskjedssøknad i april etter at et mindre flamsk parti trakk seg fra koalisjonen. Bakgrunnen var strid om de spesielle rettighetene som de fransktalende innbyggerne i valgdistriktet i hovedstadsregionen nyter godt av.

Les også: Kong Albert godtok regjeringsoppløsning

(©NTB/TV 2)