KAN BLI ULOVLIG:  Norge må kanskje fjerne korset i flagget, sier jusekspert etter dom i Strasbourg domstolen. (Foto:  Lise Åserud / SCANPIX)
KAN BLI ULOVLIG: Norge må kanskje fjerne korset i flagget, sier jusekspert etter dom i Strasbourg domstolen. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX)

– Strasbourg-dom truer korset i det norske flagget

– Å fjerne kors og ethvert spor av kristendom i det offentlige rom er oppskriften til et kulturløst samfunn, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten.

En dom i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kan føre til at det kommer krav om å fjerne korset i det norske flagget, mener jusseksperter.

Alle religiøse symboler kan rammes

Dommen i Strasbourg, som omhandlet krusifikser i italienske skoler, kan få konsekvenser for det norske og flere andre lands flagg.

Ifølge danske Kristeligt Dagblad mener 37 europeiske jussprofessorer at dommen, dersom den blir stående, ikke bare rammer kors i skolen, men også alle religiøse symboler i det offentlige rom, som flagg.

Professorene har skrevet et 42 sider langt brev som de håper vil påvirke ankesaken.

- Dette er ekstrem sekularisering

KrF-leder Dagfinn Høybråten reagerer kraftig på nyheten.

– Å fjerne kors og ethvert spor av kristendom i det offentlige rom er oppskriften til et kulturløst samfunn. Det er en form for ekstrem sekularisme som jeg ikke tror har noen som helst støtte i det norske folk, sier Høybråten til Dagen Magazinet.

– Historisk ser man at de stater som har villet fjerne gud og utradere kristendommens synlige spor, ender opp i det totalitære, legger han til.

Høybråten får støtte

– Det er opplagt at man ikke kan fjerne korset i flagget. Det har en sterk tradisjon, som går over hundre år tilbake, sier professor Berge Furre ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Islamsk Råd ser heller ingen grunner til å fjerne korset.

– Norge er et kristent land. At dette gjenspeiles i flagget synes jeg er uproblematisk, sier Shaoaib Sultan i Islamsk Råd. (©NTB)