SENTRALISERER: Helse Midt Norge ønsker å sentralisere driften i løpet av de ti neste årene. (Foto: Terje Dalen)
SENTRALISERER: Helse Midt Norge ønsker å sentralisere driften i løpet av de ti neste årene. (Foto: Terje Dalen)

Tilbudet ved lokalsykehusene i Helse Midt-Norge reduseres

Legger trolig ned akuttkirurgisk i Volda, Namsos og Orkanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Administrasjonen i Helse Midt-Norge la fredag frem strategiplan-dokumentet «Strategi 2020» under en pressekonferanse i Trondheim, hvor hovedbudskapet er at de ønsker å samle all akuttkirurgisk beredskap på ett sykehus i hvert helseforetak.

Alle sykehus skal ifølge planen ha døgnberedskap for indremedisin og et bredt desentralisert poliklinisk tilbud.

Vil legge ned i Volda

I praksis betyr forslaget nedleggelse av flere akuttkirurgiske avdelinger rundtom i Midt-Norge.

– De som er mest utsatt er Volda, Namsos og Orkanger som mest sannsynlig mister sine akuttkirurgiske funksjoner, forteller TV 2 Nyhetenes reporter Terje Dalen som var på pressekonferansen i Trondheim.

Det er administrasjonen i helseregionen som har fremmet forslaget, men hvert helseforetak skal uttale seg før et endelig vedtak skal fattes av styret i Helse Midt-Norge 24-25 juni.

Færre fødeavdelinger

Antall fødeavdelinger i regionen skal også reduseres. Hovedregelen skal være én fødeavdeling i hvert foretak, men geografiske forhold skal imidlertid vektlegges i utformingen av det helhetlige tilbudet til de fødende.

– Vi vil legge til rette for mindre nattarbeid. Operasjoner som ikke absolutt må utføres straks, skal utsettes fra kveld/natt til dagtid. Å jobbe om natten er rett og slett ikke smart. Vi er ikke fysiologiske vidundre, sa adm. dir. Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge, under en pressekonferanse i Trondheim fredag.

Helse Midt-Norge ønsker å samle døgnberedskap for syke barn til færre avdelinger. Barneavdelingene på St. Olavs Hospital og Ålesund sykehus skal ha et særskilt ansvar for kompetansestøtte til de andre helseforetakene.