OPPHOLDER SEG PÅ CELLEN: Moland og French skal etter forholdene ha det bra, men oppholder seg inne på cellen. De to ble pågrepet i Kongo i mai 2009. De er dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
OPPHOLDER SEG PÅ CELLEN: Moland og French skal etter forholdene ha det bra, men oppholder seg inne på cellen. De to ble pågrepet i Kongo i mai 2009. De er dømt til døden for drap, drapsforsøk og spionasje. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
BEVISENE: Her må French og Moland vise hvordan utstyret de hadde med seg var pakket.  Dette skjedde under bevisførselen i ankesaken. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
BEVISENE: Her må French og Moland vise hvordan utstyret de hadde med seg var pakket. Dette skjedde under bevisførselen i ankesaken. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Furuholmen om dødsdommen: – Store muligheter for utlevering

Torsdag ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for tredje gang. Nå starter arbeidet med å få dem utlevert fra Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en garasje i bakgården til militærtribunalet i Kisangani ble Joshua French og Tjostolv Moland nok en gang funnet skyldig og dømt til døden.

Begge er dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Moland er også dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo.

Les mer om dommen her: Moland og French dømt til døden igjen

– Gledelig

Spionasjetiltalen mot Norge er frafalt i denne tredje rettsrunden. Det kan få avgjørende betydning for Moland og French, forteller nordmennenes adokvat Morten Furuholmen til TV 2.

– Det er svært gledelig at de er frifunnet for spionanklagen, og de betydelige kravene som er rettet mot staten Norge. Denne delen av tiltalen tror jeg vil ha stor betydning i det arbeidet UD umiddelbart må iverksette for å få Moland og French hjem.

Furuholmen mener en utlevering av Moland og French nå vil gå mye raskere.

– Jeg tror vi har store muligheter til å få til noe hvis UD setter inn alle ressurser. Det er åpenbart bevegelse. Jeg har også fått tilbakemeldinger på at vi har større grunn til å være optimistiske nå enn tidligere.

Hjem til Norge

Og norske myndigheter starter nå arbeidet med å få Moland og French utlevert fra Kongo.

– Fra norsk side har vi hele tiden signalisert at vi er villige til å gå inn i en samtale om en ad hoc-avtale (ingen fast avtale) for overføring. Men det kan ikke skje før det foreligger en rettskraftig dom. Inntil ankefristen er utløpt og man kjenner utfallet av det, har man ikke en rettskraftig dom, sier Kjetil Elsebutangen ved UDs pressevakt til TV 2 Nyhetskanalen.

– Men man kan starte forberedende samtaler nå, legger han til.

Utenriksdepartementet (UD) er ikke gjort kjent med hvilke betingelser man fra kongolesisk side vil stille til forhandlingene om utlevering.

– Når kan nordmennene være tilbake på norsk jord?

DØMT: Advokat Morten Furuholmen er dømt til seks måneders betinget fengsel for grovt heleri. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)
DØMT: Advokat Morten Furuholmen er dømt til seks måneders betinget fengsel for grovt heleri. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

– Det er ikke naturlig for meg å spekulere i det. Så må man først få en rettskraftig dom, og så må man se om der er ønske om forhandlinger om overføring.

UD vil nå lese nøye igjennom dommen for å vurdere hvordan de skal håndtere saken videre.

Søsteren til French: – Skuffende og kjipt

Etter at dommen var kunngjort like før klokken tolv norsk tid, forlot de to nordmennene stedet uten å gi noen kommentarer.

Søsteren til French uttrykker skuffelse over dommen.

«Gutta våre er i dag blitt dømt til døden for tredje gang. Skuffende og kjipt for oss alle» skriver hun på nettstedet opprettet til støtte for nordmennene.

Moland og French har sittet fengslet i Kisangani i Kongos jungel i over ett år. 9. og 11. mai for ett år siden ble de arrestert og anklaget for drapet på sin kongolesiske sjåfør.

Dommen i denne ankesaken kan bli stående hvis de ikke anker saken. Forsvarer Morten Furuholmen har tidligere uttalt at det haster med å få nordmennene hjem, og tviler på at saken vil ankes.