2009: Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French (t.h.) under ankesaken i Kisangani.  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
2009: Drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French (t.h.) under ankesaken i Kisangani. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Moland og French dømt til døden igjen

Dommen falt i en garasje i Kisangani.

Like før klokken halv ti torsdag formiddag ankom nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French det provisoriske rettslokalet i en garasje ved militærtribunalets kontorer i Kisangani. Kort tid etter ble retten satt.

Dømt til døden

Etter at dommerne hadde presentert bevismateriale og gått gjennom hendelsesforløpet falt dommen. Klokken 11.41 melder VG Nett som er tilstede i retten at Tjostolv Moland og Joshua French er dømt til døden. Dommen mot Moland for drapet blir stående fra forrige rettsrunde.

Begge er dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

Moland får i tillegg 20 år for ulovlig våpenbesittelse av et våpen han skal ha tatt med seg ulovlig inn i Kongo.

Spionanklagene er frafalt

Han ble også dømt til å betale 50.000 kongolesiske franc til den drepte sjåførens familie. I den første rettsrunden ble nordmennene dømt til å betale erstatning til bileieren. Dette kravet er nå frafalt. Det samme er erstatningskravet fra staten Kongo.

Retten har frafalt tiltalen om spionasje. Retten finner det ikke bevist at Moland og French kunne dømmes for verken spionasje eller forsøk på å danne et kriminelt forbund, som de ble dømt for i første runde.

Siden slutten av mai har den andre ankesaken pågått i Kisangani i Kongos jungel. Dødsdommene fra den første ankesaken ble satt til side av høyesteretten i hovedstaden Kinshasa etter at to dommere plutselig ble byttet ut rett før domsavsigelsen.

Presidenten for militærtribunalet, som gjennomførte denne foreløpig siste ankesaken, rettet også kritikk mot sine forgjengere.

– Dommerne gjorde ikke jobben sin, uttalte presidenten for tribunalet til forsamlingen.

Like før klokken 12.00 forlot Moland og French rettslokalet. De ønsket ikke å gi noen kommentar til de norske pressefolkene som var til stede i rettsaken.

Nye dommere

Det ble bestemt at en ny ankesak skulle gjennomføres ved militærtribunalet i Kisangani. Denne gang med helt andre dommere.

BEVISENE: Her må French og Moland vise hvordan utstyret de hadde med seg var pakket.  Dette skjedde under bevisførselen i ankesaken. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
BEVISENE: Her må French og Moland vise hvordan utstyret de hadde med seg var pakket. Dette skjedde under bevisførselen i ankesaken. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Domsavsigelsen i denne ankesaken har blitt avholdt i garasjen ved militærtribunalet siden kulturhuset som har blitt brukt fram til nå var leid ut til en konsert. Moland og French sitter på to lyseblå plaststoler og blir bedt om å reise seg når presidenten for militærtribunalet innleder domsavsigelsen.

I motsetning til de foregående rettsrundene får de tiltalte nordmennene sette seg igjen mens presidenten for tribunalet i gang med å lese opp begrunnelsen for dommen. Mellom French og Moland sitter deres forsvarer André Kibambe.

Tjue minutter etter at retten ble satt begynte militærtribunalet å lese opp personalia på de tiltalte. Presidenten for militærtribunalet fortsetter med å gjennomgå anklagene mot nordmennene før bevisene i saken blir gjennomgått.

Presenterer bevismaterialet

Det blir hevdet at det var Tjostolv Moland som skjøt og drepte sjåføren Abedi Kasongo. Dommerne fortsetter gjennomgangen av tiltalepunktene om blant annet væpnet ran (at de tok bilen til den drepte sjåføren) og ulovlig innførsel av våpen til Kongo.

Klokken 10.30 er retten i gang med å oppsummere hendelsesforløpet før og etter drapet. Det såkalte blodbildebeviset blir presentert. Bildet viser Tjostolv Moland som gliser mens han vasker blod ut av bilen til den drepte sjåføren.

Moland og French har tidligere forklart at dette var en form for reaksjon etter det traumatiske de hadde opplevd.

Igjen blir bevismaterialet presentert. Både kart, GPS og annet utstyr blir ramset opp sammen med de mye omtalte militære id-kortene de tiltalte hadde på seg da de ble arrestert.

Dommeren sier at dette ikke beviser spionasje mot Kongo. Det blir også sagt fra dommeren

Har sittet ett år i fengsel

I over ett år har Tjostolv Moland og Joshua French sittet fengslet i Kisangani i Kongos jungel. 9. og 11. mai for ett år siden ble de arrestert og anklaget for drapet på sin kongolesiske sjåfør Abedi Kasongo 5. mai 2009.

Joshua French uttalte til NRK igår at han i det aller lengste håper på at han og kameraten Tjostolv blir frifunnet slik at de kan kan reise hjem til Norge.

Dette er fortsatt veldig usikkert siden de igjen ble dømt til døden.

Norske myndigheter er representert ved ambassadesekretær Thorstein Wangen fra den norske ambassaden i Luanda i Angola. Han er på plass i Kisangani for å yte såkalt konsulær bistand for French og Moland. Det vil si å sørge for at de får det de trenger av nødvendige medisiner og mat.

Nordmennene har sittet fengslet i Kongo i over ett år. Dommen i denne ankesaken kan bli stående siden de tiltalte og forsvarerne deres har uttalt at de muligens ikke vil anke saken videre.

Norske myndigheter har siden den første rettsrunden hatt samtaler med kontoret til den kongolesiske presidenten om å få i stand en mulig utleveringsavtale slik at en straff kan sones i Norge. Til tross for at nordmennene blir dømt til døden, har Kongos president forsikret norske myndigheter om at en dødsdom ikke vil bli fullbyrdet. Grunnen er at fullbyrdelse av dødsdom ikke lenger praktiseres i Kongo.