Investor Øystein Stray Spetalen.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Investor Øystein Stray Spetalen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Spetalen varsler slutten for kapitalismen

Mener det er urettferdig at middelklassen nok en gang må ta regningen for bankene og kapitalistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen slakter samfunnssystemet i Vesten. 47-åringen fra Oslo har lenge fundert på hva som gikk galt da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008.

I et intervju med Dagens Næringsliv sier Spetalen at hele det kapitalistiske systemet er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen.

Verre med redningspakkene

– Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen, sier han til avisen.

– Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten, spør han. Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen.

– Vi kan ikke videreføre dette systemet. Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil.

– Poitikerne surrer

Spetalen er heller ikke nådig mot politikerne.

– Over hele Vesten har politikere surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå, sier han. (©NTB)