Investor Øystein Stray Spetalen.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Investor Øystein Stray Spetalen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Spetalen varsler slutten for kapitalismen

Mener det er urettferdig at middelklassen nok en gang må ta regningen for bankene og kapitalistene.

Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen slakter samfunnssystemet i Vesten. 47-åringen fra Oslo har lenge fundert på hva som gikk galt da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008.

I et intervju med Dagens Næringsliv sier Spetalen at hele det kapitalistiske systemet er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen.

Verre med redningspakkene

– Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen, sier han til avisen.

– Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten, spør han. Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen.

– Vi kan ikke videreføre dette systemet. Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil.

– Poitikerne surrer

Spetalen er heller ikke nådig mot politikerne.

– Over hele Vesten har politikere surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå, sier han. (©NTB)