Greit nok at løvetann er ugress, men sammen med karse gjør den engene fantastisk vakre noen hektiske maidager. (Foto: Ronald Toppe)
Greit nok at løvetann er ugress, men sammen med karse gjør den engene fantastisk vakre noen hektiske maidager. (Foto: Ronald Toppe)

Spis opp ugresset

If you can’t beat them - eat them, er oppfordringen fra Bioforsk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


Mange sliter med å få bukt med alt ugresset som sniker seg inn i blomsterbedene. I stedet for å gå løs på ugresset med hakke, spade og plantevernmidler kan du heller spise det opp, mener Helge Sjursen i Bioforsk.

– Planter som løvetann, stornesle, skvallerkål og meldestokk var vanlige matplanter før. Disse kan godt spises, sier Helge Sjursen til TV 2 hjelper deg.

Les også: TV 2 hjelper deg skal kåre Norges beste servicebedrift. Vi trenger tips!

Les også: Har du en drøm du ikke har råd til å realisere? Da vil TV 2 hjelpe deg!

Løvetann-vin

Løvetann kan man til og med lage vin av, opplyser Sjursen.

– Jeg har ikke smakt det selv, men noen sier at løvetann-vin ikke smaker godt. Men det er jo smak og behag, sier Sjursen.

Supper og stuinger

Ugress fikk en oppsving i Norge under krigen, da det var dårligere tilgang til mat enn vi har i dag. Sjursen mener vi også i dag kan gjøre oss nytte av ugresset.

– Brennesle kan for eksempel brukes i supper og stuinger, sier Sjursen til TV 2 hjelper deg.

Eller hva sier du til laksefrikasé med engsyre? Her finner du oppskriften.

Ikke alt er spiselig

For å kunne spise ugress må man være sikker på at en plukker de riktige plantene.

– Man bør se hvordan planten ser ut på bilder og kanskje snakke med folk som har greie på det, sier forsker Helge Sjursen.

Her finner du bilder og beskrivelse av de vanligste artene her i landet, også de som er giftige.

Har du lagd mat eller vin av løvetann eller annet ugress? Skriv dine erfaringer i kommentarfeltet!

Trenger du vår hjelp ? Tips TV 2 hjelper deg

Følg oss på Facebook! Klikk her.