Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes (t.v.) og Fagforbundets leder Jan Davidsen. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes (t.v.) og Fagforbundets leder Jan Davidsen. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

– Kommunestreiken er over

Det opplyser forhandlingslederen for KS, Per Kristian Sundnes til TV 2.

Den største streiken i Norge på over 30 år går mot slutten. Selv om KS presiserer i en pressemelding kl. 13.30 at streiken fortsatt pågår, opplyste Per Kristian Sundnes til pressen at partene skal ha kommet til en enighet.

– Jeg er veldig glad for at streiken er over og rimelig greit fornøyd med resultatet, sa Sundnes da han kom tilbake til Riksmeklingsmannens kontor klokken 13.06.

– Betyr det at du nå bekrefter at streiken er over?

– Ja, vi får håpe det. Vi skal opp og få beskjed nå.

Samtlige forhandlingslederne sitter nå på riksmeklingsmannens kontor og alt tyder nå på at det blir en løsning.

Meklingsmann Dag Nafstad har innkalt til pressekonferanse klokken 14.00.

La fram skisse kl. 08.00

Klokken 11.00 møtte riksmeklingsmann Dag Nafstad pressen for tredje gang i dag. Da opplyste han at partene satt hver for seg og gikk gjennom skissen som ble lagt fram kl. 08.00 onsdag morgen.

– Jeg regner med vi får en avklaring på om vi får en løsning i løpet av de nærmeste timene, sier Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen.

Skissen har en ramme på 3,5 prosent. Det er 0,5 prosent høyere enn det opprinnelige lønnstilbudet fra KS.

Halv milliard ekstra på bordet

Det betyr at KS har lagt omtrent en halv milliard kroner ekstra på bordet. I tillegg skal den lokale likelønnspotten være redusert fra rundt 1,4 milliarder til 800 millioner kroner.

– De 800 millionene som er flyttet fra lokale forhandlinger til den sentrale potten inneholder enkelte føringer som brukes til likelønnstiltak, opplyser TV 2s politiske reporter Kjetil Løset.

Lønnstillegg på 7100 kroner

Det generelle lønnstillegget er på 7100 kroner. Store grupper vil få en lønnsøkning på 12.000 kroner, mens den gjennomsnittlige lønnsøkningen vil være 13.500 kroner.

Enkelte grupper vil få opp mot 20.000 kroner.

Ansatte i skoleverket skal ha fått et generelt tillegg på 7100 kroner som et minimum lønnstillegg.

Grensen for topp ansiennitet settes til 16 år og lærere og lektorer får et etterslepsløft på 1,15 prosent.

Nesten to uker i streik

Streiken har pågått siden fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikten, i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil.

Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er hardest rammet.

Streiken har gått utover skoler, SFO, barnehager, sykehjem, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede.