De siste årene har det vært en klar økning i antall bilbranner i Norge.  (Foto: Terje Pedersen, siste.no/ANB)
De siste årene har det vært en klar økning i antall bilbranner i Norge. (Foto: Terje Pedersen, siste.no/ANB)

Tenner på bilen for å få erstatning

Stadig flere branner er svindelforsøk. Det mener forsikringsselskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har sett en kraftig økning i antall bilbranner. Noe av årsaken kan være at det er mer plast i bilene i dag og at de derfor brenner lettere. Men vi tror også at det er mer svindel, sier Rune Schjølberg, som leder utredningsavdelingen i If Skadeforsikring, til nyhetsbyrået Newswire.

Mens antall bilbranner har økt med 17 prosent de siste to årene, har erstatningsutbetalingene økt med 30 prosent, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Svindel for milliarder

Forsikringsbransjen anslår at det hvert år svindles for mellom 1 og 1,5 milliarder kroner på bilforsikringer.

– Dersom vi hadde unngått all svindel, kunne forsikringspremien vært 1.500 kroner lavere, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Berge i If Skadeforsikring.

Bil utgjør nesten halvparten av alle saker som avsløres.

– Det er svært alvorlig, og vi bruker store ressurser på å trene utrederne våre i å avsløre svindel, sier Rune Schjølberg.

Metodene svindlere bruker er mange, men de er ikke alltid like gjennomtenkte.

– Hvis bileieren har opplyst at bilen ble stjålet uten nøkler og vi finner bilnøkkelen i det utbrente bilvraket, ringer det en bjelle. Da tar vi eieren inn til samtale. Mange avsløres ved at deres forklaringer ikke stemmer overens med de tekniske funnene, sier utreder Thor Borge i If Skadeforsikring.

Finanskrisen

Finanskrisen kan være en av årsakene til at det svindles mer.

– Vi vet at det har vært en del svindel med store SUV-er, blant annet i Danmark. Folk har ikke råd til å ha dem lenger. De store bensinslukende motorene gjør dem vanskelige å selge. Noen blir da fristet til å sette fyr på bilen og så melde den stjålet, sier Schjølberg.

Straffen for forsikringsbedrageri er inntil seks års fengsel, samt at forsikringsselskapet sparker deg som kunde. Likevel tar mange sjansen på at de ikke blir avslørt.

– Vi har sett at enkelte til og med får venner og kjente til å vitne falskt for seg for å få forsikringsutbetalingen, sier Schjølberg.

Du kan lese mer om bil og trafikk hos siste.no - klikk her

Hva tror du - er mange bilbranner egentlig svindelforsøk? Si din mening i kommentarfeltet under: