FORTSATT FULLE SØPPELSPANN: Selv om streiken avblåses onsdag, vil søpla i Bergen ikke hentes før torsdag. (Foto: Arne Lutro )
FORTSATT FULLE SØPPELSPANN: Selv om streiken avblåses onsdag, vil søpla i Bergen ikke hentes før torsdag. (Foto: Arne Lutro )

Bergenserne må tåle søppelstank til torsdag

Selv om streiken er avblåst, blir søpla fortsatt liggende.

– Når streiken er avblåst, begynner vi å kalle inn mannskapene som kan hente søppel, sier informasjonskonsulent Tina Skudal i renovasjonsselskapet BIR til tv2nyhetene.no.

Skudal bekrefter at søppelpatruljen i Bergen først torsdag begynner å hente søppelet som har hopet seg opp, men lover at husholdningsavfall får førsteprioritet.

– Vi vil ha alle mannskap på i morgen, det er store mengder det dreier seg om, forklarer Skudal som regner med at renovasjonsarbeiderne kommer til å gå fra streik til å jobbe overtid.

Siden forrige mandag har det vært stans i søppelhentingen i Bergen etter at driftsoperatørene i renovasjonsselskapet BIR ble tatt ut i streik.

– Vi vil prøve å holde ordinære ruter, slik at folk vet når vi kommer, og vi følger rutene for tømmedag, sier Skudal.

Parkeringsvakter i flere byer har vært blant de streikende.
Parkeringsvakter i flere byer har vært blant de streikende.
Også i Tønsberg, Arendal, Moss, Kristiansand, Hønefoss og Tromsø har søppelet hopet seg opp under streiken. Selv om streiken avblåses, vil det trolig ta et døgn før de streikende er tilbake på jobb igjen.

P-vakter tilbake på jobb i morgen

Det betyr at bilister i Drammen, Kristiansand, Mandal, Sandnes, Bergen, Trondheim og Hammerfest kan slippe unna bøtene fra i alt 96 kommunalt ansatte parkeringsvakter som ble tatt ut i streik.

Streiken har pågått siden fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikten, i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil.

Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er hardest rammet.

Presenterte løsning

Streiken har gått utover skoler, SFO, barnehager, sykehjem, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede.

Den tolv dager gamle kommunestreiken så onsdag morgen ut til å være over, etter at riksmeklingsmann Dag Nafstad presenterte en løsning for partene i konflikten.

– Jeg har funnet grunnlag for å legge fram en skisse til løsning og presentert denne for partene. Jeg tror det er mulig at vi kommer til en løsning. Ny status kommer kl. 11.00, sa riksmeklingsmann Dag Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen kl. 09.00.