TROR PÅ LØSNING: Meklingsmann Dag Nafstad informerer pressen om situasjonen i kommuneoppgjøret (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
TROR PÅ LØSNING: Meklingsmann Dag Nafstad informerer pressen om situasjonen i kommuneoppgjøret (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
SKISSE LAGT FRAM: Meklingsmann Dag Nafstad kalte inn partene til mekling i dag klokken åtte. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
SKISSE LAGT FRAM: Meklingsmann Dag Nafstad kalte inn partene til mekling i dag klokken åtte. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Her er skissen som kan få slutt på kommunestreiken

Den tolv dager gamle konflikten kan være over i løpet av kort tid.

Klokken 11.00 møtte riksmeklingsmann Dag Nafstad pressen igjen. Da opplyste han at partene satt hver for seg og gikk gjennom skissen som ble lagt fram kl. 08.00 onsdag morgen.

– Jeg regner med vi får en avklaring på om vi får en løsning i løpet av de nærmeste timene, sier Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg er optimistisk

– Jeg ser det som veldig positiv at ingen har kommet til meg og sagt at dette ikke er tilfredsstillende, men at de fortsatt studerer hva som er framlagt. Jeg er optimistisk, sier mekleren.

Nafstad vil ikke kommentere om noen av partene er mer negative enn andre.

– Jeg har funnet grunnlag for å legge fram en skisse til løsning og presentert denne for partene. Jeg tror det er mulig at vi kommer til en løsning, sa riksmeklingsmann Dag Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen kl. 09.00.

Da hadde Nafstad akkurat gjort seg ferdig med presentasjonen av skissen som kan avslutte den tolv dager gamle kommunestreiken.

– Jeg er litt mer optimistisk nå, sier leder i fagforbundets Jan Davidsen til tv2nyhetene.no.

Skissen har en ramme på 3,5 prosent. Det er 0,5 prosent høyere enn det opprinnelige lønnstilbudet fra KS.

Halv milliard ekstra på bordet

Det betyr at KS har lagt omtrent en halv milliard kroner ekstra på bordet. I tillegg skal den lokale likelønnspotten være redusert fra rundt 1,4 milliarder til 800 millioner kroner.

– De 800 millionene som er flyttet fra lokale forhandlinger til den sentrale potten inneholder enkelte føringer som brukes til likelønnstiltak, opplyser TV 2s politiske reporter Kjetil Løset.

Det generelle lønnstillegget er på 7100 kroner. Store grupper vil få en lønnsøkning på 12.000 kroner, mens den gjennomsnittlige lønnsøkningen vil være 13.500 kroner.

Enkelte grupper vil få opp mot 20.000 kroner.

Jan Davidsen, leder av Fagforbundet.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Jan Davidsen, leder av Fagforbundet. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Ansatte i skoleverket skal ha fått et generelt tillegg på 7100 kroner som et minimum lønnstillegg.

Grensen for topp ansiennitet settes til 16 år og lærere og lektorer får et etterslepsløft på 1,15 prosent.

Spent riksmekler

Det var en hemmelighetsfull og spent riksmekler Dag Nafstad som TV 2 Nyhetskanalen møtte på vei inn til ondagens meklingsmøte kl. 08.00.

– Jeg er ikke noen spåmann, det er vanskelig å snakke om sannsynlighet i dette tilfellet. Vi får se hvordan utviklingen blir under møtet, sa Nafstad.

Hegnar: – Uanstendig med lang kommunestreik

Ytterligere opptrapping?

Hvis partene ikke kommer til enighet, har arbeidstakerorganisasjonene varslet ytterligere opptrapping av streiken.

Fagforbundets Jan Davidsen bekreftet onsdag morgen at dersom det blir en løsning blir alle organisasjonenene med på en løsning.

Streiken har pågått siden fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikten, i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil.

Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Drammen er hardest rammet.

Streiken har gått utover skoler, SFO, barnehager, sykehjem, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede.