INGEN SIGNALER: Unio leder Anders Folkestad har ikke fått signaler om noen utvikling i konflikten i kommunal sektor. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)
INGEN SIGNALER: Unio leder Anders Folkestad har ikke fått signaler om noen utvikling i konflikten i kommunal sektor. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)

Unio avviser ryktene: – Ingen nye signaler

Fagorganisasjonen Unio har ikke fått signaler om at det er noen bevegelse i kommunestreiken.

Forbundsleder Anders Folkestad kjenner ikke til noen «hektisk møtevirksomhet», slik flere aviser melder om.

– Vi leser dette med en viss undring, og lurer på hvor det kommer fra. Vi har ikke registrert noen bevegelse og ikke fått noen nye signaler. Og så vidt vi vet, er meklingsmannen fortsatt i Tromsø, sier Folkestad til NTB.

Ikke formelle samtaler

En kilde som følger meklingen nært opplyser til tv2nyhetene.no at det har vært en utvikling mot en løsning i løpet av dagen, men at det foreløpig ikke har vært formelle samtaler mellom partene. Prosessen foregår parallelt med at arbeidstakerne ser på mulighetene for nye utvidelser av streiken hvis det ikke skulle komme en snarlig løsning.

KS håper at et nytt tilbud skal få partene tilbake i mekling, ifølge Dagbladet.

– Vi har ikke noen kommentarer akkurat nå, sier informasjonssjef Tone Zander i Fagforbundet til tv2nyhetene.no.

Ingen vil kommentere opplysningene, men det er ventet at et utspill vil komme i løpet av ettermiddagen eller kvelden mandag. Riksmeklingsmann Dag Nafstad, som har ledet forhandlingene, befant seg mandag ettermiddag fortsatt i Tromsø hvor han jobber til vanlig, men blant partene blir det antydet at det kan være en fordel om han tar med seg tannbørsten til Oslo mandag.

Streiken merkes

Rundt 45.000 arbeidstakere i kommunene er tatt ut i streik så langt. Betydelig svekkede offentlige tjenester begynner for alvor å merkes for folk flest, blant annet i form av dårlig renhold og avfallshåndtering, samt stengte institusjoner.

Så langt er det blitt søkt om dispensasjon fra streiken rundt 9.000 ganger. Dette gjelder velferds- og helsetilbud som rent drikkevann, barnevern, psykiatri, sykehjem og hjemmehjelp. Det er de streikende som behandler søknadene, og så langt har organisasjonene innvilget om lag 5.400.

– Dette viser at begge parter sterkt ønsker å forhindre negative konsekvenser innenfor svært viktige områder. Jeg vil oppfordre kommunene til å fortsette å søke dispensasjon etter føre var-prinsippet, sier KS-direktør Sigrun Vågeng. (TV 2/NTB)