Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
Helsedirektør Bjørn Inge Larsen (Foto: Roald, Berit/Scanpix)

Helse-Norge: – Noen må velges bort

Helse-Norge har ikke penger nok til å behandle alle. Derfor må noen prioriteres bort, mener helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Hos programleder Rune Kjos i Tabloid på TV 2 Nyhetskanalen møter helsedirektøren Karita Bekkemellem til debatt.

– Vi står ved et tidskille. Vi må begynne å snakke høyt om at vi ikke kan behandle alle med alt som er tilgjengelig. Dett er et tema som er så vondt å snakke om at det er blitt tiet ihjel i lang tid. Norske pasienter får gode helsetjenester og skal forsatt få det. Men vi må være ærlige. Vi må våge å disiktere offentlig at vi alllerede sier nei til god, men svært dyr behandling. Og vi må se i øynene at også i Norge vil gapet mellom hva vi kan gjøre og hva vi har råd til å gjøre, øker betydelig framover, sier Larsen til Aftenposten.

– De eneste de snakker om er helseøkonomi. Dette provoserer meg kraftig, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen til VG.

Hun har fått seg en kraftig vekker etter at ektemannen ble alvorlig syk og selv betalte for kreftundersøkelse i stedet for å vente seks uker på et offentlig tilbud.

– Folk tror at vi i Norge gir den beste behandlingen som finnes. Men det finnes en rekke eksempler på at helsevesenet hverken har tilgang til de beste legemiddelene eller utstyret, sier Bekkemellem.

Se debatten i Tabloid på Nyhetskanalen kl.18.55 og kl.20.30