Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en drøy uke siden gikk 17.000 ansatte ut i streik i kommunesektoren, og nå er vel 45.000 kommuneansatte ute i streik.

Ny uke med streik

Mandag må flere enn 100.000 foreldre og barn forberede seg på nok en uke med stengte skoler og barnehager. I tillegg er sykehus, bibliotek, renovasjon, tekniske tjenester og boliger for psykiske utviklingshemmede rammet av streiken.

– Vi har sendt ut klare signaler om hva som skal til for å finne en løsning. KS må legge bort prinsippene om å godta at størsteparten av tilleggene kommer som sentrale tillegg og ikke som lokale. Deretter må man opp på en ramme på bortimot 3,5 prosent, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til TV 2 Nyhetskanalen.

Se lengre intervju med Eugen (Saken forsetter under)

Ubevegelige parter

Tirsdag trappes streiken ytterligere opp. Da vil 45.500 være tatt ut i streik. Ifølge partene er det ingen bevegelse i forhandlingene.

– Det er ingen tegn til at arbeidsgiverne i KS vil fire på sine standpunkter. De har argumentert seg inn i en veldig fastlåst posisjon. Samtidig er regjeringen veldig passiv, til tross for at den har det overordnede ansvaret for økonomien i kommunene, sa Unio-leder Anders Folkestad til NTB søndag.

– Må presse arbeidsgiversiden

Nå ber fagbevegelsen Regjeringen legge press på arbeidsgiversiden.

– Regjeringen bør fortelle KS at det er på tide å ta opp dialogen slik at man kan finne en løsning, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til TV 2.

Det er medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne som har vært tatt ut i konflikten, i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlige lavtlønns- og kvinneprofil.

– Dette har vært en konflikt vi ikke har ønsket. Derfor har vi brukt all tiden vår fra dag én til å finne en løsning. Hittil har vi ikke lykkes, sier Sigrun Vågeng, administrerende direktør i KS.

– Dere blir beskyldt for å være sta, og vil ikke rikke dere.

– Ja, jeg hører det. Men da meklingen ble brutt og det ble konflikt sa vi at vi var villige til å strekke oss til det samme som staten har som løsning, 3 prosent, sier Vågeng.