Innehaver Jim Jacobsen av utestedet Down Town i Trondheim merker godt innvirkningen på skjenkestoppet klokka to. (Foto: TV 2)
Innehaver Jim Jacobsen av utestedet Down Town i Trondheim merker godt innvirkningen på skjenkestoppet klokka to. (Foto: TV 2)

Utelivsbransjen taper 30 prosent på skjenkestopp

Mens politiet i Trondheim har opplevd at voldsepisodene har gått ned med 70 prosent.

Innehaver Jim Jacobsen av utestedet Down Town i Trondheim husker veldig godt den oktoberdagen da alt begynte å gå nedover.

– Det var 1. oktober 2008. Da skjedde det et dramatisk fall i omsetninga for oss som driver om natta. Her på Down Town gikk vi ned 35 prosent og har ligget på det nivået helt til nå, forteller Jacobsen til TV 2 Nyhetene.

Mye mindre vold

De ansatte fikk fort merke at åpningstida ble knappa inn fra tre om natta til 02.00. Noen mista jobben og resten, som går på prosentlønn, merker det godt på sin lommebok.

– Vi har sett at der det har blitt gjennomført klokken 02 har vi fått en svekket omsetning, som har gitt tap av arbeidsplasser sier direktør Bjørn Bjerke i NHO Reiseliv.

Men ifølge politiet i Trondheim har antall voldsepisoder gått ned med 70 prosent. Regjeringen vil derfor at skjenkestopp klokka to skal lovfestes for hele landet.

432233

– Politiet sier at det beste vi kan gjøre for å skape mer trygghet i byene våre natt til lørdag, natt til søndag, det er å få kortere skjenkeperiode, sier helsepolitisk talsmann Jan Bøhler i Ap.

– Det er gjort mange ting for å få volden ned. Blant annet kameraovervåking, flere politifolk og opplæring av bedriftene, sier Berjke i NHO.

– Ta samfunnsansaver

Mange illegale klubber har også vokst fram, ifølge NHO.

– Vi ser at omsetning som skulle vært i ansvarlige bedrifter nå flyttes til private nachspiel som er illegale klubber, sier Bjerke.

– Det er litt fare at næringen driver å produserer masse argumenter som de gjør utfra sine forretningsinteresser. Jeg skulle ønske at de heller er med og tar samfunnsansvar, skaper trygge bysentere, sier Bøhler.

– Fått en time servert på sølvfat

Politiet i Trondheim sier altså at det er blitt roligere og mindre voldelig på natta etter endringene i åpningsstidene.

– Det er riktig at det er blitt roligere, og fjerner de alle folk, så blir det helt rolig. Det vi glemmer her er at det er et marked om natta, hvem skal operere i det markedet?, sier Jacobsen.

432231

Han stiller spørsmålet fordi han vet at det illegale nattklubbmarkedet tjener på at de legale stenger tidligere

– Her i Trondheim har det skjedd. Disse gutta har holdt på i alle år, men nå har de fått en time servert på et sølvfat av myndighetene. Det ideelle er at nattklubbene har åpent om natta og at restaurantene stenger ved elleve-tolv tida, slik de gjør det i resten av Europa og verden forøvrig, mener innehaveren av Down Town.