proforma (Foto: TV 2)
proforma (Foto: TV 2)

Slakter UDIs prestisjeprosjekt

Avslørte proformaekteskap, men rapportene fra Utlendingsdirektoratet holder ikke mål i retten.

Et av Utlendingsdirektoratets prestisjeprosjekter de siste årene har vært å avsløre tyrkiske menn som inngår såkalte proformaekteskap med norske kvinner.

550 saker

UDI-direktør Ida Børresen har ved flere anledninger skrytt av resultatet, og myndighetene har rost arbeidet. UDI avslørte 200 proformaekteskap i fjor, og mange av barna og ektefellene til disse personene risikerer å bli kastet ut av landet. Totalt har UDI avslørt 550 proformasaker de tre siste årene, og mange av disse er tyrkiske menn.

– 1500 personer risikerer utsendelse

Tidligere i år fortalte TV 2 Nyhetene at dette kunne føre til massive utsendelser fra Norge.

– Totalt sett, med både hovedperson, barn, ektefeller og barnebarn vil jeg anta at omfanget ligger rundt 1500 personer, sa advokat Arild Humlen til TV 2 i mars.

– Et makkverk

Men nå slaktes UDIs skryteprosjekt. En fersk dom fra Borgarting lagmansrett mener det ikke holder å gå rundt i en tyrkisk by og spørre anonyme folk om noen er gift eller ikke. Det er nemlig det UDI har gjort.

– Dette er et makkverk, sier Humlen som representerer flere av de som er anklaget for å ha inngått et jukseekteskap.

Han forstår gått at UDI-rapportene ikke holder mål i retten.

– Et eksempel på hvor galt dette kan være er denne rapporten hvor det henvises til at ekteskapet mellom utlendingen og den norske kvinnen ikke er kjent i Konya sentrum. Konya by er fem ganger større enn Oslo. Man kan ikke gå rundt i Oslo å spørre om et ekteskap har en realitet eller ikke, eller om et eksteskap med en norsk borger er kjent i sentrum av byen, sier advokaten.

Anonyme kilder

UDI lovet sine kilder full anonymitet i Tyrkia, og det erårsaken til at norske myndigheter ikke har bestemt seg for om de vil anke den knusende dommen.

UDI har ikke ønsket å kommentere denne saken overfor TV 2.