flaggsplit
flaggsplit

Her brenner rasende afghanere det norske flagget

Beskylder Kirkens Nødhjelp for å drive kristen forkynnelse.

Flere hundre mennesker demonstrerte lørdag i den afghanske byen Herat mot vestlige hjelpeorganisasjoner som beskyldes for å drive kristen forkynnelse i landet.

Tidligere i uken iverksatte myndighetene i Kabul en gransking av flere hjelpeorganisasjoner, deriblant Kirkens Nødhjelp.

Kristen forkynnelse er forbudt og kan i ytterste konsekvens straffes med døden.

Norsk flagg i flammer

Det var stort sett universitetsstudenter som deltok på lørdagens demonstrasjon som varte i litt over en time. Demonstrantene ropte anti-amerikanske slagord, og et norsk flagg ble brent.

Se video øverst i artikkelen.

Ifølge nyhetsbyrået AP forløp demonstrasjonen stort sett fredelig, men én person ble arrestert av politiet.

– Vi vil at den afghanske regjeringen og den afghanske nasjonen skal reagere kraftig mot slike handliger i landet vårt, sier demonstranten Ali Ahmand.

– Stilles for retten

Lederne for demonstrasjonen har sagt at de ønsker at hjelpeorganisasjonene blir lagt ned, og at deres ledere skal stilles for retten.

– Dersom det viser seg at noen hjelpeorganisasjoner driver virksomhet som er i strid med normer og lover i Afghanistan og islam, og prøver å vende folk om til kristendom, vil vi ikke bare forby organisasjonen i landet. Vi vil også overlevere saken til juridiske myndigheter, sa talsmann for det afghanske økonomidepartementet, Sediq Amarkhil, til Reuters tidligere i uken.

– Misforståelse

Beskyldningene om forkynnelse bestrides på det sterkeste av generalsekretær Atle Sommerfeldt i KN, som mener saken er oppstått som en misforståelse rundt organisasjonens navn.

– Vi har som global politikk og spesiell politikk i Afghanistan at vi ikke arbeider med evangelisering eller å få mennesker til å endre religion. Sånn sett frykter vi ikke en gransking av dette, sa Sommerfeldt til NTB denne uken.