PC HJELP: Mai Linn Holdt har hatt god effekt av å bruke en pc med spesiallaget programvare som hjelpemiddel mot dysleksien. (Foto: TV 2/)
PC HJELP: Mai Linn Holdt har hatt god effekt av å bruke en pc med spesiallaget programvare som hjelpemiddel mot dysleksien. (Foto: TV 2/)

Rødgrønt kutt rammer svake elever

Regjeringen vil fjerne tilskuddet til å kjøpe pc for dyslektikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget får kraftig kritikk både fra dyslektikerne og opposisjonspolitikere på Stortinget.

Presser ut elever

Godt skjult i revidert nasjonalbudsjett fjerner regjeringen en tilskuddsordning som hvert år har gitt 10.000 elever med lese- og skrivevansker støtte til å kjøpe pc.

– Dette er et tiltak som kommer til å presse ut elever med lærevansker fra skolen, sier generalsekretær Marianne Grønner i Dysleksi Norge til tv2nyhetene.no.

Hun er kraftig provosert over at den rødgrønne regjeringen kutter støtten til å kjøpe pc som er et helt nødvendig hjelpemiddel for en dyslektiker.

– Det er veldig usosialt, sier Grønner.

Løfter karakterene

Mai-Linn Holdt er dyslektiker. Hun går i 2. klasse på Oslo handelsgym og er helt avhengig av en velfungerende pc med spesiallaget programvare som hjelpemiddel.

– Jeg har klart å løfte karakterene i dag i fag jeg nesten ikke besto til femmere, så jeg er veldig fornøyd, sier Mai-Linn Holdt.

Hun frykter at elever som ikke har foreldre med god råd blir taperne av regjeringens politikk.

– Det er på en måte litt diskriminering av oss som har dysleksi at vi ikke skal kunne være som andre skoleelever, sier hun.

Kritikk i Stortinget

På Stortinget sliter Høyre-leder Erna Solberg med dysleksi. Hun bruker selv ordrettingsprogram når hun skriver taler, brev og e-post.

– For meg så retter det opp stavefeilene mine, sier Solberg.

Høyrelederen rister på hodet over kuttet fra regjeringen.

– Jeg tror de mangler bakkekontakt på at ikke alle norske familier har råd til å kjøpe pc til barna sine, sier Solberg.

Avviser kritikken

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) avviser kritikken og mener alle elever får den opplæringen de har krav på.

– De som har vedtak på at de har spesielle behov i forhold til sin læresituasjon de har også krav på det utstyret som kan tilrettelegge for dem, sier Halvorsen.

Men det gjelder bare læremidler og ikke tilskudd til pc-kjøp som er et hjelpemiddel – en post som nå fjernes fra budsjettet.

– Er dette usosialt kutt?

– Det har jeg ingen kommentar til, svarer Halvorsen.