Rune Gjeldnes, til venstre, og Torry Larsen på land i Canada 3. juni 2000. (Foto: AO2000)
Rune Gjeldnes, til venstre, og Torry Larsen på land i Canada 3. juni 2000. (Foto: AO2000)

En uslåelig polar-rekord

I 2000 nådde Rune Gjeldnes og Torry Larsen Canada etter å ha gått over isen fra Sibir. De var de første, og ser ut til å bli de eneste.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene måtte de to sette igjen pulkene og det meste av utstyret for å rekke frem før maten og bensinen til primusen tok slutt. (Foto: AO2000)
De to norske eventyrerne Rune Gjeldnes og Torry Larsen hadde krysset Grønland sammen to ganger da de ville forsøke seg på den ultimate polar-rekorden:

Gå over isen fra Sibir til Canada via nordpolen uten å få forsyninger sluppet ned underveis.

Startet i mørke

De dro av gårde 16. februar 2000, før mørketiden var over for å ha best mulig isforhold underveis. Den 29. april ble nordpolen passert, og den 3. juni var Gjeldnes og Larsen fremme på Ward Hunt Island i Canada. De 1914 kilometerne over isen på Polhavet tok dem 109 dager.

Flere har forsøkt, men ingen hadde klart å gjennomføre turen før dem, og ingen har klart det siden.

Slik det ser ut nå, vil ingen kunne gjøre turen etter dem i fremtiden heller.

Gennomsnittlig månedlig isutbredelse for april siden 1979. (Foto: NSIDC)

Dårlig is

Isen i nord flyter på Polhavet. Allerede for ti år siden støtte Gjeldnes og Larsen på store områder med åpne råker og dårlig is. Siden har mengden is minket kraftig.

Rune Gjeldnes har hatt med britiske turister til nordpolen de tre siste årene.

– Min opplevelse er at isen er blitt tynnere, sier han. Landingstripen til flyene er nå 180 cm tykk, mens isen tidligere var to tre meter. Men jeg ser jo bare isen i et lite område.

Svinger

Utbredelsen av is svinger fra år til år, men har gått ned med omkring fem prosent per tiår siden 1980. I følge Nansensenteret er isen blitt omkring en meter tynnere siden 1960.

Det hvite området var dekket av is i april. Den rosa streken viser det området isen normalt dekker i april. (Foto: NSIDC)

I 2007 var utbredelsen av is rekordlav, og i 2008 var det for første gang mulig å seile over Polhavet fra Atlanterhavet til Stillehavet.

I 2009 økte utbredelsen litt, men mye av økningen var tynn ny is. I 2010 er utbredelsen litt mindre enn gjennomsnittet for perioden 1979-2000.

Les mer: Ingen jubel over mer is i Arktis

Vinteren var uvanlig kald i Sør-Norge, men i nordområdene var den ekstremt varm.

I april var middeltemperaturen mellom tre og fire grader over normalen på Polhavet, og så mye som ti grader høyere enn normalt nord i Canada.

Les mer: Kloden var rekordhet i mars

Her kan du følge utviklingen i Arktis dag for dag

Nøler

Gjeldnes nøler når vi spør ham om det vil være mulig å gjenta ekspedisjonen.

Rune Gjeldnes krysset Antarktis alene i 2005/6. (Foto: Rune Gjeldnes)

– To ekspedisjoner har gått fra Nordpolen til Grønland de siste årene, så ingen ting er umulig. Men det blir vanskelig. Isen er dårligere langs land også, og det kan bli vrient å komme seg både utpå og i land igjen.

– Vi baserte oss på å padle over åpne råker i pulkene våre, men nå er det så mange av dem at det ikke går lenger. Du må svømme over i tørrdrakt, men det tar mye tid og er umulig dersom det flyter mye iskoss i råkene.

Gjeldnes synes det som skjer med miljøet i nord er trist.

– Det er et signal om at det er fare på ferde med hele kloden vår, og den har vi ikke lov til å ta sjanser med.

TV 2 fulgte Arctic Ocean 2000 dag for dag. Her er de ti år gamle nettsidene. De er litt «rustne i kantene», men fungerer fortsatt.

TV 2 sendte tre dokumentarer om ekspedisjonen. De kan du se på TV 2 Sumo:

- På vei til start
- På vei mot nord
- På hjemvei

Under kan du se innslaget TV 2 Nyhetene laget om ekspedisjonen 12. januar 2000.