Offisielt: Mercury blir nedlagt

Ford skal spare penger og gjør kort prosess.

SUV en Mariner blir en av de siste modellene fra Mercury. Nå er det snart slutt.
SUV en Mariner blir en av de siste modellene fra Mercury. Nå er det snart slutt.

Tidligere denne uka skrev vi om Fords planer om å legge ned Mercury. Sent i går kveld ble det offisielt bekreftet. Ford har startet prosessen og Mercury-produksjonen skal avsluttes i løpet av fjerde kvartal 2010.

- Dette gjør at vi nå kan legge alle våre ressurser i Ford og Lincoln, sier Ford-talsmannen Mark Fields til bransjenettstedet autonews.com.

Dramatisk opprydning

Dette betyr i praksis at Lincoln - Fords statusmerke i USA - kommer til å bli mer rendyrket og også få mer ressurser og flere modeller. Mercury har vært posisjonert mellom Ford og Lincoln i markedet. Men overgangene har vært flytende, særlig for kundene som i stadig større grad har forlatt Mercury de siste årene.

Dermed har Ford kvittet seg med enda et merke, etter at de tidligere har sagt farvel til både Jaguar, Land Rover, og Aston Martin. Volvo er også i praksis solgt til Kina. Denne dramatiske opprydningen kommer delvis som et resultat av finanskrisen, men nok også fordi Ford i praksis tok seg vann over hodet med en altfor ambisiøs satsing på mange varemerker.

LES OGSÅ: Slik blir Volvos nye framtid

Mer eksklusivt

Mercury ble grunnlagt i 1939 av Edsel Ford, sønnen til Henry Ford. Forretningsideen var at Mercury skulle tilfredsstille kundene som ville ha en litt mer eksklusiv bil enn Ford - men som ikke hadde råd til luksusmerket Lincoln.

Opp gjennom årene har det vært en god blanding av gode og dårlige tider. I perioder har Mercury hatt ganske stor grad av frihet og fått ressurser til å utvikle helt egne modeller - men etter hvert har bilene blitt stadig sterkere knyttet opp mot Ford-modeller.

Beste bilen i klassen? Les testen her

Flere kommentarer

Storhetstiden var på 50-tallet, siden har det egentlig bare gått en vei: Nemlig nedover.

Da vi skrev om Mercury tidligere denne uka kom det inn flere kommentarer fra Broom-leserne. De kan du lese under:

LES OGSÅ: Chrysler har sagt opp den norske importøren




PA

Det spørs om ikke Ford er i ferd med å spare seg til fant når de kutter bilmerker slik. Skjønner at de har kvittet seg med nisjemerkene, men gode gamle Mercury?

Turbo Thomas

Kjipt at bilmerker legges ned.. Er mye i USA så har et forhold til Mercury via leiebiler osv.. Jaja.. TIng forandrer seg..

MY-fan

Naboen overtok rundt 1954 en convertible, som skilegenden Stein Eriksen hadde tatt med hjem fra USA . For oss 10 - 12 åringer var dette drømmebilen. Kan det ha vært en monterey? Har dilde av den. MY-fan

kimmi

Mercury er et navn som klinger godt i ørene på en tidligere amcar frelst (70 tallet).

Jeg hadde i min tid en 68 Ford Mustang kabriolet. Heftig bil, frisert av Steinar Stolen og lakkert av T-Bird.

Den gang siklet jeg på Mercury Cougar. (skjulte frontlykter og baklys som hadde intervallblink).

Vi vanket på Mobil og Grava og hadde noen seriøse burnouter, og hver gang du ble stoppet av purken så var det ikke for å bøtelegge, men fordi de var nysgjerrige og interesserte.

En liten historie fra den tiden:

Mosseveien var jo liksom en slags testbane og T-Bird skulle teste ut et jern han hadde.

Han passerer dumpa på Bekkelaget og det sies at i dumpa sto det en politimann med båtlue.

Farten var så høy at når politimannen " vrei på huet" så sto båtlua igjen.

Det VAR tider det.

Volvomannen

Detta va domt, alt ska jo leggast ned no for tio.

Buickmann

Mercury konkurrerten jo mot Buick og Oldsmobile, samt Dodge, hva skal Ford putte inn i dette segmentet nå da? Billigere Lincoln, eller "forfinet" Ford? Tror egentlig ikke dette er særlig lurt. På en annen side har jo Mercury de siste årene stort sett var badgede Ford eller Lincolns...

eg kjennar itjke deg..

å nei! eg så syntes mercury var bra.. jaja... ps: buickmann: pessimist..

hi-jettern

mercury cuogar, de e tingen.

Lørve

Buickmann:

I det siste har jo Mercury bare vært en Forfinet Ford

Siggen

for å si d sånn. at et amerikansk merke forsvinner er ikke krise. er jo stort sett bare møkk alt som kommer derifra alikavel.

mr. Saab

Kan ikkje sei meg enig i det nei. Det er mykje flott i frå Amerika, eller syns du Mustang, corvette, Chrysler Stratus, Chevrolet Tahoe er dårlege bilar? Har du prøvd dei?

Turbo Thomas

Hehe, mr. Saab, Stratus var kanskje ikke beste eksemplet..? Den kan vel trygt kalles en dårlig bil.. Men, ellers jeg enig, mye snacks fra USA, og mere enn hva folk i Norge ofte tror!

Mercury-Mariner
Mercury-Mariner

Flere kommentarer? Da er det bare å skrive i kommentarfeltet under: