MOTIVERTE: Free Gaza Movement planlegger å sende en ny konvoi med nødhjelp til Gaza. (Foto: AP Photo/Free Gaza Movement/Ap)
MOTIVERTE: Free Gaza Movement planlegger å sende en ny konvoi med nødhjelp til Gaza. (Foto: AP Photo/Free Gaza Movement/Ap)

Duket for nytt raid i Middelhavet

Ytterligere tre skip fra den internasjonale organisasjonen Free Gaza er på vei mot den palestinske kysten. – Neste gang vil vi bruke mer makt, advarer Israel.

– Vi bordet skipene og ble mottatt som om det var krig. Neste gang vil vi være forberedt på krig, sier en ikke navngitt israelsk marinetopp til storavisen Jerusalem Post.

Med det er tonen satt for enda mer voldelige konfrontasjoner i det østlige Middelhavet de neste dagene.

Har med leker til Gaza

Det irske lasteskipet «M/V Rachel Corrie» er ett av tre skip som nå vil forsøke ta seg inn til den isolerte Gazastripen.

Om bord har de blant annet byggematerialer, skolesaker og leker.

– Hele lasten er blitt inspisert før avreisen fra Irland og vi håper vi kommer oss trygt igjennom, sier Derek Graham til nettstedet Ireland.com.

Sammen med sin kone, en tidligere Nobelprisvinner og en forhenværende visegeneralsekretær i FN, er han nå om bord på båten, som holder stø kurs mot Gaza.

Maskintrøbbel avverget angrep

«Rachel Corrie» og de to andre skipene tilhørte den opprinnelige Gazakonvoien som ble angrepet av israelske kommandosoldater natt til mandag. Men fartøyene fikk maskintrøbbel og måtte til reparasjon før de kunne fortsette. Ifølge irske medier skal skipene etter planen ankomme Gaza onsdag.

Men etter gårsdagens blodbad på passasjerskipet «Mavi Marvara» er det igjen klart for konfrontasjoner med den israelske miliærmakten.

Irske opposisjonspolitikere har på forhånd forlangt at regjeringen skal kreve garantier fra Israelske myndigheter.

– Utenriksministeren må gjøre det klart at ethvert angrep på «Rachel Corrie» vil bli ansett som en krigshandling mot Irland, sier det irske arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann Michael D. Higgins til det statskanalen RTE.