nordmenn på gazaskip (Foto: Freegaza/Scanpix)
nordmenn på gazaskip (Foto: Freegaza/Scanpix)

Nordmenn i Israel kommer sannsynligvis hjem onsdag

Ambassaderåd Vebjørn Dysvik fikk snakke med de de tre nordmennene som ble pågrepet om bord i Mavi Marmara mandag.

Ambassaderåd Vebjørn Dysvik ved den norske ambassaden i Israel sier til TV 2 Nyhetene at de nordmennene som var om bord i skipet Mavi Marmara er preget av de dramatiske opplevelsene de var med på mandag morgen.

– Mangler informasjon

– De har det etter forholdene bra. De var også veldig glade for at familiene deres hadde fått vite at de har det bra – de har sittet i total mangel på informasjon i fengselet. De har alle sterke historier å fortelle, så det er naturlig at de får fortelle om opplevelsene sine selv, sier Dysvik til TV 2 Nyhetene.

De tre kommer muligens hjem onsdag.

– Alle tre har sagt at de vil velge såkalt frivillig deportasjon. Det får vi kanskje til allerede i morgen, men tidsperspektivet er forbundet med stor usikkerhet, sier ambassaderåden.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik er på plass i Ashdod i Israel. Han forteller at israelerne var sjokkert over nyheten mandag morgen om at israelske soldater hadde stormet et skip med nødhjelp, og drept flere sivile.

– Mange tenkte vel at nå har fredsaktivistene fått enda mer oppmerksomhet enn de hadde håpet på. Men synet har blitt mer nyansert etter hvert som bilder og opplysninger om det som skjedde er kommet ut i israelske medier. Det var ikke så enkelt som at soldatene stormet dette skipet og skjøt vilt rundt seg. Israelerne skjøt i selvforsvar, sier han.

Soldatene fikk stikkskader

Ni sivile ble drept under aksjonen, og flere titalls ble skadet. Flere soldater ble også skadet i sammenstøtet med noen av aktivistene om bord i skipet Mavi Marmara. Israelske myndigheter frigjorde mandag en en video som viser hvordan demonstranter gikk løs på soldatene med slagvåpen.

– Det var et fåtall av aksjonistene som gikk til angrep. Det vi vet er at soldaten som ble kastet over rekka, ned på et lavere dekk og deretter i sjøen er påført store hode- og hjerneskader. Flere andre er påført stikkskader med kniv, sier Græsvik.

431319