Georg Morland som er pressetalsmann for de tre norske aktivistene på konvoien som var på vei til Gaza, sier at aktiv motstand mot de israelske soldatene som bordet båtene var i strid med retningslinjer som de norske aktivistene hadde.

Slår med jernstenger

Han har sett videoopptakene som viser aktivister om bord på det tyrkiske passasjerskipet Mavi Marmara som går løs på israelske soldater idet de heises ned fra helikopter og border båten.

Se videoer her:
Her border israelske elitesoldater Gaza-konvoien
Her er det israelske forsvarets egne bilder fra aksjonen

– Dette var ikke i samsvar med holdningen vår og holdningen til Free Gaza Movement, sier Georg Morland, pressetalsmann for de tre norske aktivistene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi, til NTB.

Skulle skrive under på «ikke-vold»

– Jeg har ingen forklaring. Nordmennene og Free Gaza Movement krevde at hver enkelt deltaker skulle skrive under på at man forpliktet seg til en ikkevoldelig holdning, Men jeg vet ikke om de andre gjorde det samme. Det var flere organisasjoner bak båtene. Den tyrkiske organisasjonen IHH har for eksempel sitt eget opplegg, utdyper han.

– Holdningen vår var at alt om bord i skipene skulle godkjennes av en tredje part slik at vi sikret oss at det ikke befant seg verken våpen eller noe israelerne kunne mene var ulovlig i lasten, sier Morland.

Les også:

Nordmennene er fengslet i Israel

Med nødhjelp Gaza

Over 700 aktivister var om bord i skipet som fraktet 10.000 tonn nødhjelp til befolkningen i Gaza som lever under israelsk blokade. Israel har møtt internasjonal fordømmelse etter at de stoppet konvoien med væpnede soldater.

Minst ni personer ble drept da de israelske soldatene begynte å skyte mot aktivistene. Israel selv sier at konvoien var blitt advart mot å forsøke å nå Gaza, og at soldatene skjøt i selvforsvar da de ble angrepet av aktivister med kniver og jernstenger.

Krever gransking

Utenriksminister Jonas Gahr Støre støtter kravet fra Sikkerhetsrådet om en uavhengig gransking av den israelske aksjonen mot Gaza-flåten.

– Sikkerhetsrådets uttalelse viser at et samlet internasjonalt samfunn fordømmer den israelske aksjonen mot flåten med humanitær hjelp til Gaza. Jeg hilser velkommen Sikkerhetsrådets krav om en åpen og uavhengig gransking av den israelske militæraksjonen, noe jeg også tok opp med FNs generalsekretær mandag. Det vil være i Israels interesse å samarbeide om en slik gransking, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

(©NTB/TV 2)