nordmenn på gazaskip (Foto: Freegaza/Scanpix)
nordmenn på gazaskip (Foto: Freegaza/Scanpix)

Nordmennene er fengslet i Israel

De tre nordmennene som var om bord da hjelpekonvoien til Gaza ble bordet av israelske styrker, er uskadd.

– De er lokalisert ved ankomst i et fengsel i Beersheba, forteller kommunikassjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til TV 2 Nyhetskanalen.

Ambassaden på vei

Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi var om bord på det tyrkiske skipet Mavi Marmara, der de blodigste voldsomhetene utspilte seg mandag morgen.

– Vi har ikke hatt direkte kontakt med dem, men ambassaden i Tel Aviv vil nå reise direkte til dem så fort som mulig, sier Jahnsen.

– Tok lang tid

Det UD har fått opplyst er at de fengslede nordmennene må gjennom såkalte depotasjonsføringer. Det kan dermed ta noen dager før de kan forlate Israel.

– Det viktigste for oss å er kunne bistå i situasjonen de er i, det er åpenbart at det har vært en dramatisk opplevelse, sier Jahnsen.

UD har tidligere kritisert Israel for å ha nektet norske myndigheter adgang til de tre.

– Vi har protestert overfor Israel både i Tel Aviv og Oslo i går, for det tok lang tid før vi fikk informasjon om de norske borgerne. Men nå er de altså lokalisert, forteller han til TV 2.

Fire svensker fengslet

PÅ GAZA-BÅT: Forfatteren Henning Mankell. (Foto: MANDEL NGAN/AFP)
PÅ GAZA-BÅT: Forfatteren Henning Mankell. (Foto: MANDEL NGAN/AFP)

Det svenske utenriksdepartementet opplyste sent mandag kveld at ni av de elleve svenskene som var om bord i hjelpekonvoien som ble bordet av den israelske marinen på vei til Gaza, har fått valget mellom å bli stilt for israelsk rett, eller deporteres så raskt som mulig.

Fire av de ni valgte selv å bli overført til fengsel i byen Beer Sheva i påvente av rettssak. De fem andre, deriblant forfatteren Henning Mankell, skal ifølge det svenske utenriksdepartementet ennå ikke ha bestemt seg.

Tirsdag skriver Aftonbladet at tre av de fem har blitt sluppet fri.

Les også: Svensk politiker: – De forsøker å borde oss

Ikke snakket direkte

Ytterligere to svensker var om bord i den internasjonale aktivist- og forsyningskonvoien.

Religionshistoriker Mattias Gardell og idéhistoriker Edda Manga, som skal ha vært om bord på det tyrkiske skipet Mavi Marmara der de blodigste voldsomhetene utspilte seg, var fortsatt savnet sent mandag kveld.

Svensk UD understreker at de ennå ikke har snakket direkte med noen av de involverte svenskene, og at det er svært vanskelig å få ut noen opplysninger overhodet i saken. (©NTB/TV 2)