jernstang (Foto: IDF)
jernstang (Foto: IDF)

Demonstrantene møtte soldatene med slagvåpen

Bilder som det israelske forsvaret friga mandag kveld viser at soldatene ble møtt av tung motstand da de bordet skipet Mavi Marmara.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene underbygger statsminister Netanyahus påstander om at soldatene møtte mostand og måtte forsvare seg da de bordet det tyrkiske skipet.

Kastet soldat over rekka

Opptakene er en del av israelsk propaganda etter hendelsen viser tydelig at det blir brukt stokker. En av soldatene blir kastet over rekka og ned på ett av de lavere dekkene.

Israel har møtt internasjonal kritikk etter at de stoppet konvoien med båter som var på vei til Gazastripen med nødhjelp.

I Tyrkias hovedstad Istanbul samlet 10.000 mennesker seg i en demonstrasjon som gikk fra Israels konsulat til det største torget i byen. Her ble det ropt antiisraelske slagord, og demonstrantene brente israelske flagg.

– Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Stoltenberg fordømmer aksjonen

De første opplysningene fra aksjonen tilsa at 19 mennesker var døde. Mandag kveld opplyste israelske myndigheter at tall var nedjustert til ni døde. Flere titalls mennesker skal være såret.

Norges statsminister Jens Stoltenberg gikk også ut og kritiserte Israel:

– Den norske regjeringen er rystet over nyheten om at det israelske militæret har angrepet skipene som hadde humanitær bistand på vei til Gaza, sa Stoltenberg på en improvisert pressekonferanse utenfor høyblokka i regjeringskvartalet mandag formiddag.

Les også: – Uakseptabelt av Israel