Flere hundre demonstranter samlet seg mandag ettermiddag foran ambassaden i Parkveien i protest mot Israels angrep på nødhjelpskonvoi utenfor Gaza. Demonstrantene ropte slagord, og noen brente også et israelsk flagg.

– Steng ambassaden, roper demonstrantene.

Midt blant demonstrantene står mellom ti og 20 casuals (fotballpøbler). Ifølge TV 2s kilder er de utelukkende til stede ved ambassaden i håp om at det skal oppstå bråk.

Men politiet har tatt sine forholdsregler, og demonstrasjonen går så langt rolig for seg. Vaktholdet er styrket betraktelig, og politiet er utstyrt med tåregass og skuddsikre vester.

FORDØMMER ISRAEL: Flere hundre mennesker samlet seg i protest utenfor den israelske ambaddaden i Parkveien i Oslo. (Foto: TV 2)

Loe ville vise «motstand og avsky»

Blant appellantene er Bård Vegard Solhjell, Petter Eide og forfatteren Erlend Loe.

– Jeg føler behov for å markere motstand og avsky, sier Loe, som egentlig skulle vært med i konvoien som ble bordet i natt.

– Jeg blir provosert når Israel igjen og igjen reagerer på uforholdsmessige måter som vi så i natt. Folk i Gaza lider under blokaden. De lider fordi de mangler nødvendighetsartikler, og fordi Israel for halvannet år siden gjennomførte en voldsomt brutal krig, sier Loe.

Han bruker vanligvis ikke å være med på demonstrasjoner.

– Skam dere Israel, skam dere! avslutter han og peker på et banner som blir holdt opp blant demonstrantene.

Se deler av Loes apell her:

Les også: Mener aktivistene ville ha konfrontasjon

Minst ti drept

Politiet har gitt tillatelse til demonstrasjonen, som etter planen startet foran ambassaden klokken 17. En times tid senere var den rolige demonstrasjonen, som Palestinakomiteen sto bak, over.

Mellom ti og 20 mennesker ble drept og et 60-talls personer skadet da israelske kommandosoldater natt til mandag bordet et skip som var på vei til Gaza med nødhjelp. Over 700 aktivister var om bord i skipene som skulle frakte 10.000 tonn nødhjelp til befolkningen på Gaza.

Den svenske forfatteren Henning Mankell skal være blant de skadde etter skytingen om bord i skipet på vei til Gaza. Det sa tidligere Rødt-leder Erling Folkvord under demonstrasjonen.

Men ifølge svenske myndigheter skal ikke Mankell være såret.

Les mer:– Mankell ikke blant de sårede

Tre nordmenn var også om bord i skipene. De tre er kommunestyrerepresentent Randi Kjøs fra Hamar, Espen Goffeng i Palestinakomiteen og Nidal Hejazi fra Free Gaza Norge.

De har ikke gitt livstegn fra seg, og deres kontaktperson Georg Morland fikk sist kontakt med de tre søndag ettermiddag.

Les også: SV-Andersen frykter for venninnen på Gaza-båt

Massiv fordømmelse av Israel

Den israelske militære aksjonen har ført til sterke reaksjoner fra det internasjonale samfunnet, og en massiv fordømmelse av Israel. Mandag var det demonstrasjoner over store deler av verden.

Den norske regjeringen fordømmer bordingen av skip med nødhjelp. Statsminister Jens Stoltenberg sier Norge krever en uavhengig internasjonal gransking av hendelsen og at blokaden mot Gaza må oppheves.

Regjeringen i USA beklager at liv gikk tapt da israelske soldater bordet konvoien med hjelpesendinger.

– USA beklager dypt at liv gikk tapt og folk ble såret. Vi jobber nå for å få oversikt over omstendighetene rundt denne tragedien, sier William Burton, talsmann for Det hvite hus.

Israel avviser kritikken etter aksjonen mot Gaza-konvoien. Det israelske utenriksdepartement sa på en pressekonferanse mandag formiddag at konvoien hadde til hensikt å bryte en blokade som var skapt for å hindre terror og vold i området.

Israelske kommandosoldater stormet skip - se video: