RASERI: Demonstranter i Istanbul brenner et israelsk flagg. 10.000  mennesker samlet seg i den tyrkiske hovedstaden i protest mot angrepet  på flåten. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)
RASERI: Demonstranter i Istanbul brenner et israelsk flagg. 10.000 mennesker samlet seg i den tyrkiske hovedstaden i protest mot angrepet på flåten. (Foto: Thanassis Stavrakis/Ap)

Verden raser mot Israel

Tyrkia avlyser militærøvelse med Israel og kaller hjem ambassadøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De internasjonale reaksjonene er meget sterke etter at israelske styrker bordet en flåte med skip som var på vei til Gaza med humanitær hjelp. 19 mennesker ble drept da soldater tidlig mandag bordet skipene i internasjonalt farvann.

Tyrkia, Frankrike og FNs Midtøstenutsending fordømmer angrepet. Hellas og Tyrkia har avlyst militærøvelser med Israel, og Tyrkia kaller også hjem ambassadøren til Israel.

Israels ambassadører i Sverige, Danmark, Norge, Spania og Hellas er kalt inn på teppet i de respektive landenes utenriksdepartementer.

10.000 i tog

I Tyrkias hovedstad Istanbul samlet 10.000 mennesker seg i en demonstrasjon som gikk fra Israels konsulat til det største torget i byen. Her ble det ropt antiisraelske slagord, og demonstrantene brente israelske flagg.

RASERI: En jordansk mann roper antiisraelske slagord i Amman. (Foto: Majed Jaber)

– Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

– Denne typen militære angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, og det er nødvendig med en internasjonal uavhengig granskning av hva som skjedde, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Eneste utvei

Den israelske ambassaden i Norge skriver i en Facebook-melding at myndighetene ikke hadde noen annen utvei enn å stoppe skipet.

«Den israelske ambassaden i Oslo beklager tap av menneskeliv ombord på flåten. Flåten ble flere ganger bedt om å gå inn til israelsk havn for å få forsyningene undersøkt, FØR oversending til Gaza. Dette ble kontant avslått. Det var da ingen annen utvei enn å stoppe skipet. Soldatene som hadde blitt instruert til IKKE å bruke voldelige midler», heter det blant annet i meldingen.

Skylder på hverandre

De israelske soldatene gikk til aksjon ved daggry mens skipene var rundt 130 kilometer utenfor Gazas kyst. Det er ulike versjoner av hva som skjedde etter det.

Ifølge en reporter fra Al-Jazeera som var om bord i et av skipene, skjøt israelerne først. Israelerne hevder at de først ble angrepet av aktivister bevæpnet med stokker, kniver og skytevåpen som ble tatt fra israelske soldater.

– Organisatorene hadde voldelige hensikter, metodene var voldelige og resultatet var dessverre voldelig. Israel beklager ethvert tap av liv og gjorde alt for å hindre dette utfallet, sier Israels viseutenriksminister Danny Avalon ifølge nyhetsbyrået AP.

RASERI: Palestinere demonstrerer i Nablus på Vestbredden. (Foto: JAAFAR ASHTIYEH/Afp)