Noen av de sårede aktivistene fraktes i land på bårer iført strips. (Foto: STR, © kk/ML)
Noen av de sårede aktivistene fraktes i land på bårer iført strips. (Foto: STR, © kk/ML)

Abbas: – Dette er en massakre

Palestinernes president mener drapene under bordingen av nødhjelpskonvoien til Gaza er en massakre. EU ber om at hendelsen granskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi anser dette for å være en massakre, og vi fordømmer den, sier en tjenestemann ved kontoret til president Mahmoud Abbas til palestinsk TV.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, ber arabere og muslimer om å protestere foran israelske ambassader over hele verden. Lederen for Hamas, Ismail Haniyeh, ber FN om å gripe inn i situasjonen.

aktivist skriker (Foto: REUTERS TV, © rob)

Les også: Verden raser mot Israel

Skal granskes

Samtidig ber EUs utenrikssjef Catherine Ashton om en gransking av hva som skjedde da israelske soldater mandag bordet skipene i konvoien. Hun ber også om at grensene til Gaza umiddelbart må åpnes for nødhjelp, andre varer og persontrafikk.

– Ingenting kan rettferdiggjøre denne typen voldsbruk, understreker Kouchner.

Minst 19 mennesker ble drept og minst 60 skadet da soldater fra den israelske marinen aksjonerte mot de internasjonale nødhjelpskipene. De sårede fraktes til sykehus i Israel. Bilder viser at noen av dem ligger på bårer iført strips rundt håndleddene.

Se direkteoverføring fra havnen der skipet skal legge til: Gaza-konvoi ankommer Israel

Ville sette søkelys på blokaden

Over 700 aktivister var om bord. Skipene skulle frakte 10.000 tonn nødhjelp til befolkningen på Gaza. Aktivistene ville med seilasen sette søkelys på dette palestinske området som har vært under Isaelsk blokade de siste tre årene. Blokaden omfatter også sjøveien.

Demonstranter brenner istaelske flagg etter boringen av et nødhjelpsskip som var på vei til Gaza. (Foto: OSMAN ORSAL/Reuters)

Se video av angrepet her

Israel hadde på forhånd advart skipene mot å seile inn mot Gaza. De hadde tilbudt organisasjonen bak nødhjelpen å frakte nødhjelpen til Gaza fra en Israelsk havn etter en sikkerhetssjekk, noe aktivistene avviste.

Politisk fordømmelse

Både Tyrkia, Frankrike og FNs midtøstendelegasjon har allerede fordømt den militære aksjonen, og israels ambassadører til Spania, Sverige, Danmark og Hellas er kalt inn på teppet i deres respektive land.

Les også:
Stoltenberg: – Uakseptabelt av Israel
Støre: – Sjokkert over Israel

Greske myndigheter har avlyst en planlagt militærøvelse med Israel etter episoden. Det er 34 greske aktivister om bord på skipet.

Nordmenn om bord

I Utenriksdepartementet får TV 2 bekreftet at det er fire nordmenn ombord på skipene, men det er ukjent om noen av disse er skadet. Ansatte ved den norske ambassaden i Tel Aviv står klare til å reise til havnebyen Ashdod, hvor det ventes at skipene kan komme til å legge til.

Se direkteoverføring fra havnen der skipet skal legge til: Gaza-konvoi ankommer Israel

(©NTB/TV 2)