RYSTET: Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor regjeringskvartalet i formiddag. (Foto: TV 2)
RYSTET: Jens Stoltenberg møtte pressen utenfor regjeringskvartalet i formiddag. (Foto: TV 2)

Stoltenberg: – Uakseptabelt av Israel

Den norske regjeringen fordømmer bordingen av skip med nødhjelp på vei til Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den norske regjeringen er rystet over nyheten om at det israelske militæret har angrepet skipene som hadde humanitær bistand på vei til Gaza, sa Stoltenberg på en improvisert pressekonferanse utenfor høyblokka i regjeringskvartalet mandag formiddag.

– Denne typen militære angrep på sivile aktivister er helt uakseptabelt, og det er nødvendig med en internasjonal uavhengig granskning av hva som skjedde,

Nødhjelp

19 mennesker skal være drept og 30 er skadet etter at israelske styrker bordet fem skip med nødhjelp på vei mot Gaza mandag.

Over 700 aktivister var om bord. Skipene skulle frakte 10.000 tonn nødhjelp til befolkningen på Gaza.

– Det som nå har skjedd, understreker bare det Norge og mange andre land har tatt til orde for lenge, nemlig at blokaden av Gaza må oppheves så raskt som overhodet mulig, sier Stoltenberg.

Inn på teppet

Den israelske ambassadøren har vært innkalt til Utenriksdepartementet.I et møte har Norge formidlet sitt syn på hendelsen, som er at det er fullstendig uakseptabelt å bruke militære maktmidler mot sivile aktivister på denne måten.

NORDMENN OM BORD: Cruiseskipet «Mavi Marmara». (Foto: STRINGER/TURKEY/Reuters)
NORDMENN OM BORD: Cruiseskipet «Mavi Marmara». (Foto: STRINGER/TURKEY/Reuters)

Samtidig tar den norske utenriksministeren opp behovet for en internasjonal uavhengig granskning med FNs generalsekretær allerede mandag.

Stoltenberg sa at så langt myndighetene vet, var tre nordmenn om bord i skipene. UD har ingen informasjon som tilsier at de norske er skadd eller drept.

– Det som er klart, er at menneskeliv har gått tapt, at det er brukt militære maktmidler mot sivile aktivister, at det er et angrep på skip som fraktet humanitær bistand til Gaza, sier Jens Stoltenberg.

Se video: Her border israelske elitesoldater Gaza-konvoien

Taus om sanksjoner

Statsministeren gjorde det klart at hendelsen først og fremst må granskes. Han ville mandag ikke gå inn på om det må innføres sanksjoner mot Israel.

– Er det mulig å se på dette som en provokasjon, at det kommer en så stor flåte mot Gazastripen?

– Uansett så er det slik at det å bruke militære styrker på denne måten mot sivile aktivister, som fører til tap av mange menneskeliv, det er uansett uakseptabelt.