NY BISKOP: Atle Sommerfeldt har vært generalsekretær i Kirkens Nødhjelp siden 1994. Han utnevnes til biskop i Borg med tiltredelse fra det tidspunkt Fornyings , administrasjons  og kirkedepartementet bestemmer. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
NY BISKOP: Atle Sommerfeldt har vært generalsekretær i Kirkens Nødhjelp siden 1994. Han utnevnes til biskop i Borg med tiltredelse fra det tidspunkt Fornyings , administrasjons og kirkedepartementet bestemmer. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Kirkens Nødhjelp: – Driver ikke forkynnelse i Afghanistan

Afghanske myndigheter beskylder Kirkens Nødhjelp for å ha drevet med kristen forkynnelse i Afghanistan.

Myndighetene i Kabul har iverksatt en gransking av Kirkens Nødhjelp (KN) og flere hundre andre vestlige hjelpeorganisasjoner i Afghanistan, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Vi evangeliserer ikke, understreker generalsekretær Atle Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp beskyldt for forkynnelse

– Svært alvorlig

Den afghanske økonomiministeren sa søndag at han har nedsatt en kommisjon som skal etterforske utenlandske hjelpeorganisasjoner etter at en lokal TV-stasjon beskyldte Kirkens Nødhjelp for å drive forkynnelse.

– Vi ser svært, svært alvorlig på denne saken, sier Sediq Amarkhil, talsmann for det afghanske økonomidepartementet.

– Dersom det viser seg at noen hjelpeorganisasjoner driver virksomhet som er i strid med normer og lover i Afghanistan og islam, og prøver å vende folk om til kristendom, vil vi ikke bare forby organisasjonen i landet. Vi vil også overlevere saken til juridiske myndigheter, sier han til Reuters.

Misforståelse

Kristen forkynnelse er forbudt og kan i ytterste konsekvens straffes med døden.

Beskyldningene om forkynnelse bestrides på det sterkeste av generalsekretær Atle Sommerfeldt i KN, som mener saken er oppstått som en misforståelse rundt organisasjonens navn.

– Vi har som global politikk og spesiell politikk i Afghanistan at vi ikke arbeider med evangelisering eller å få mennesker til å endre religion. Sånn sett frykter vi ikke en gransking av dette, sier Sommerfeldt til NTB. (©NTB)