Hamas havnepoliti forbereder seg på å ta i mot hjelpekonvoien som nå er på vei til Gaza. (Foto: MOHAMMED SALEM/Reuters)
Hamas havnepoliti forbereder seg på å ta i mot hjelpekonvoien som nå er på vei til Gaza. (Foto: MOHAMMED SALEM/Reuters)

Henning Mankell med i hjelpekonvoien på vei til Gaza

Konvoien med hjelpeforsyninger til palestinere på Gazastripen vil komme fram mandag, opplyser arrangørene.

De fem båtene med hundrevis av aktivister og 10.000 tonn hjelpeforsyninger om bord forlot kypriotisk farvann rundt klokken tolv mandag formiddag norsk tid. Med i konvoien er også den svenske forfatteren Henning Mankell og riksdagsmedlemmet Mehmet Kaplan.

Ankommer mandag

Den svenske delen av Ship to Gaza, en av gruppene som er med på konvoien, opplyser at båtene skal plukke opp flere folk ute i internasjonalt farvann.

– Deretter venter en seilas på rundt 24 timer ettersom konvoien har lav hastighet. Beregnet ankomst i Gaza er altså omkring klokken tolv mandag, opplyser Ship to Gaza til nyhetsbyrået TT.

Israel har den siste uken med ivrig diplomati forsøkt å stanse den såkalte «Frihetsflåten».

Risikerer å bli arrestert og utvist

Ifølge Ship to Gaza har israelske myndigheter lagt press på Kypros slik at reisen har blitt flere dager forsinket på middelhavsøya. Arrangørene hevder også de har blitt utsatt for sabotasje.

Det israelsk forsvaret mener konvoien med utgjør et brudd på Israels blokade av Gaza og har sagt det vil avskjære båtene før de når land. Aktivistene om bord risikerer da å bli arrestert og utvist, og hjelpeforsyningene blir konfiskert, ifølge israelske militærtjenestemenn.

Rødt-politiker og tidligere stortingsrepresentant Erling Folkvord var i gruppen som ikke ble med da konvoien seilte ut fra Kypros. (©NTB)